TurqiaΒαλκανικό Περισκόπιο: Η τουρκική στρατιωτική τεχνολογία έχει αξιοποιηθεί πλήρως και παράγει πλοία τα οποία είναι πολλές φορές πιο γρήγορα από όλα εκείνα τα παράγονται μέχρι σήμερα, φθάνοντας μέχρι την ταχύτητα των 18 μιλίων.
Φυσικά τίθεται το ερώτημα ποιος θα χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις στρατιωτικές επενδύσεις. Έτσι, η ερώτηση αυτή γεννήθηκε σε δημοσιογράφο του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού CNN Turk, που αναφέρει σε μια έρευνα, προς τι αποσκοπούν όλα αυτά τα αποβατικά σκάφη, που δημιουργούνται για να μεταφέρουν τανκς έτοιμα για δράση.
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- ο δημοσιογράφος
ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο ενός τέτοιου σκάφους ότι το τουρκικό πλοίο «έχει εξελιγμένα συστήματα προστασίας, τα οποία μπορούν να αντιδράσουν σε κάθε κίνδυνο».
Και στην περίπτωση αυτή δεν εξαιρούνται , αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα πλοία. Συγχρόνως τα αποβατικά αυτά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα και να οδηγήσουν μεγάλο αριθμό στρατιωτών, τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης καθώς και πυρομαχικών .
Ένα χαρακτηριστικό αυτών των σκαφών που παράγονται στην Τουρκία, είναι βάρους 1150 τόνων, μπορεί να φθάσει πολύ κοντά στην ακτή. Το πλοίο έχει μήκος 300 μέτρα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 7 αρμάτων μάχης και 270 πεζοναύτες. Ακόμη, μπορεί να πλεύσει κοντά στην ακτή μέχρι βάθος 1 μέτρο, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του Shekulli.