Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ακολουθεί η ΔΕΠΑ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Ακολουθεί η ΔΕΠΑ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ, καθώς στις 10 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, βάσει της τελευταίας από τις πολλές παρατάσεις που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση των όρων στη σύμβαση πώλησης συνεχίζονται, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, καθώς οι δύο Ρώσοι διεκδικητές, η Gazprom και η Negusneft του ομίλου Sintez και κυρίως η πρώτη πιέζουν για το ζήτημα της εγγύησης, αλλά και άλλων προς διευκρίνηση όρων.

Αξίζει μόνον να σημειωθεί ότι στελέχη της Gazprom έχουν έλθει τρεις φορές στην Αθήνα για τα ζητήματα αυτά, εκ των οποίων δύο φορές ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ, ενώ την
προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο ιδιοκτήτης του ομίλου Sintez Λεονίντ Λεμπέντεφ.Στη κούρσα για τη ΔΕΠΑ είναι και η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη «M&M Gas».

Προθεσμία
Στις 10 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών και για τον ΔΕΣΦΑ, την 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, στον έλεγχο της οποίας ανήκουν ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου και οι εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα.. Ο όμιλος Sontez είναι o μόνος που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αλλά κάποιες φήμες κάνουν λόγο για απόσυρση του ομίλου από τον έναν εκ των δύο διαγωνισμών. Την τριάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar και η ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με το τσέχικο fund PPF.

Η Gazprom στην αρχική, μη δεσμευτική προσφορά, είχε δώσει τίμημα γύρω στα 900 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Sintez κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου