Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ολα τα «μυστικά» για το ραντεβού με την... Εφορία!

Ολα τα μυστικά της συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία» και ειδικά τις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν φέτος οι 5.500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, ειδικά επιδόματα κ.ά.

Στους κωδικούς 659-660 στον πίνακα 6 του εντύπου στην εφετινή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος (τόκοι καταθέσεων, επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.). Ως πέρυσι στους κωδικούς αυτούς η αναγραφή των προαναφερθέντων εισοδημάτων ήταν προαιρετική. Από φέτος όμως, που καθίσταται πλέον υποχρεωτική η αναγραφή και αυτών των ποσών στη φορολογική δήλωση, οι δικαιούχοι τους, εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα υπόκεινται και γι’ αυτά τα ποσά σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%. Το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσουν
περισσότερο φόρο με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Με το κόλπο αυτό μπορεί να επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης:

α) Στα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται στις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.
β) Στην ισόβια σύνταξη που καταβάλλεται σε κάθε πολύτεκνη μητέρα, όταν όλα τα παιδιά της υπερβούν το 23ο έτος της ηλικίας τους.
γ) Στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), το οποίο καταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
δ) Στο επίδομα ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του δικαιούχου του επιδόματος δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ ετησίως.
ε) Στο φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, το οποίο λαμβάνουν όσες οικογένειες έχουν παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.
στ) Στους τόκους των καταθέσεων.
Με το ίδιο κόλπο θα φορολογηθούν τα ομόλογα, τα REPOS, τα μερίσματα εταιριών, οι δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι αναπηρικές συντάξεις, τα κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.

Το νέο έντυπο Ε1 περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές αλλαγές:

1. Στον πίνακα 2 προστίθεται ο κωδικός 19, τον οποίο συμπληρώνουν όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος). Αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.
2. Στον πίνακα 2 προστίθεται και ο κωδικός 27, τον οποίο συμπληρώνουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν ως την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, άνω των 62 ετών, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
3. Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177, τον οποίον καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
4. Στον Πίνακα 5, όπου αναγράφονται τα τεκμήρια, έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).
5. Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.
6. Στον πίνακα 7 προστίθενται οι κωδικοί 037 και 039. Σε αυτούς θα κληθούν να συμπληρώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου. Η δαπάνη εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
7. Στον πίνακα 9 της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους.


Στέλιος Κράλογλου
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου