Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

«Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος»

57E0152EA9C22C0362AD1DBCF6B54333Για εξαπάτηση της Γερμανίας και της Ε.Ε. κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Bild, αναφερόμενη στο ξέπλυμα μαύρος χρήματος στην Κύπρο.

«Έτσι μας εξαπάτησε η Κύπρος», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος που επικαλείται μυστική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία καταδεικνύει ότι «στις κυπριακές τράπεζες γίνεται μαζικό ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τον Μάρτιο ειδικοί εξέτασαν για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, βάζοντας στο μικροσκόπιο 390 μεγαλοκαταθέτες με
καταθέσεις πλέον των 2 δισ. ευρώ σε έξι κυπριακές τράπεζες.

Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνεται πως συχνά οι ίδιες οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι πελάτες τους ενώ ο έλεγχος έδειξε ότι από τους 390 μεγαλοκαταθέτες, το 10% είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, τα οποία όμως στις τράπεζες δεν αναφέρονται ως τέτοια.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως από τον έλεγχο προέκυψε ότι από τις 14.000 εταιρείες, οι 12.000 είναι εταιρείες-«γραμματοκιβώτια».

Η Bild καταλήγει με την επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης τον Μάρτιο, η κυπριακή κυβέρνηση διατεινόταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μαύρου χρήματος στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η έκθεση αποδεικνύει «πόσο ψέματα είπαν οι κύπριοι πολιτικοί και γιατί η γερμανική βουλή δεν έπρεπε ποτέ να εγκρίνει τη δανειακή βοήθεια προς το χρεοκοπημένο νησί». (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου