Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Σε "πτήση" οι βάσεις Νομικών και Στρατιωτικών Σχολών


Στο διάδρομο απογείωσης των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έχουν ήδη πάρει θέση οι βάσεις των Νομικών και των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίες αναμένεται ότι θα πετάξουν έως και πάνω από τα 19.000 μόρια στην Αθήνα. Στον αντίποδα, για χαμηλότερες από πέρσι πτήσεις ετοιμάζονται οι βάσεις των Πολυτεχνείων, των Φυσικομαθηματικών Σχολών και των Οικονομικών Τμημάτων. Οι βάσεις των Ιατρικών δεν προβλέπεται ότι θα φύγουν πιο μακριά από τους περσινούς σταθμούς τους… Αλλωστε, έχουν από χρόνια… προσσεληνωθεί. Με 19.170 μόρια η Ιατρική της Αθήνας έστησε πέρσι σημαία στο Φεγγάρι…

Τα «σκάφη» και των πέντε επιστημονικών πεδίων έχουν παραλάβει από τον Μάρτιο τα σχέδια των φετινών πτήσεών τους από την «Αθηνά», το πρόγραμμα συγχωνεύσεων που άλλαξε το χάρτη των Πανελλαδικών κόβοντας και ράβοντας τις θέσεις εισακτέων. Η τρόικα ήταν εκείνη που επέβαλε για
τρίτη συνεχή χρονιά «σπέσιαλ» κούρεμα στους εισακτέους των Στρατιωτικών Σχολών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εκτόξευση των βάσεών τους.

Σε σαφή ανοδική τροχιά προβλέπεται ότι θα κινηθούν οι βάσεις των ΤΕΙ του 4ου και του 5ου πεδίου, διότι κουρεύτηκαν τόσο άγρια (πάνω από 50%) οι θέσεις τους ώστε έγινε αδύνατο ν’ αλλάξουν πορεία ακόμη κι αν οι επιδόσεις των υποψηφίων τους έπεφταν πολύ χαμηλά σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Με κάθε επιφύλαξη, την οποία επιβάλλει το γεγονός ότι ακόμη είναι υπό εξέταση δύο πρώτης βαρύτητας μαθήματα, τα Μαθηματικά για το 2ο και το 4ο πεδίο και τα Αρχαία Ελληνικά για το 1ο πεδίο (και τα δύο εξετάζονται αύριο), καθώς και η κρίσιμη για το 3ο πεδίο Χημεία (εξετάζεται την Τετάρτη), ο «ΤτΚ» παρουσιάζει σήμερα τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των γνωστών δεδομένων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο 1ο (Νομικές), το 2ο (Φυσικομαθηματικές), το 4ο (Πολυτεχνεία) και το 5ο πεδίο (Οικονομικά) ο ισχυρότερος παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων είναι φέτος οι θέσεις. Ο λόγος είναι η έκταση των μεταβολών στον αριθμό των εισακτέων. Είναι τόσο μεγάλης έκτασης οι μεταβολές αυτές ώστε πολύ δύσκολα άλλοι παράγοντες, όπως οι επιδόσεις ή οι προτιμήσεις των υποψηφίων, θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δυναμική που έχει ήδη δημιουργηθεί στο πεδίο των βάσεων. Βεβαίως, όλα τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται εδώ βασίζονται στις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για το φετινό αριθμό εισακτέων.

Είναι η πρώτη φορά από καταβολής θεσμού που διεξάγονται οι Πανελλαδικές χωρίς να έχει υπογραφεί από τον υπουργό Παιδείας η οριστική απόφαση για τον αριθμό εισακτέων. Ιστορικά, η δεύτερη θέση στο βάθρο των καθυστερήσεων ανήκει στον πρώην υφυπουργό Παιδείας, Γιάννη Πανάρετο, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον αριθμό εισακτέων παραμονές των εξετάσεων του 2011. Από φέτος το ρεκόρ καθυστέρησης μοιράζονται ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και… η «Αθηνά» του, διότι τα Προεδρικά Διατάγματα που αναδιαρθρώνουν τα ΑΕΙ βρίσκονται ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο συνολικός αριθμός εισακτέων της γενικής σειράς (εξαιρουμένων των ειδικών κατηγοριών των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων) θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με πέρσι κατά 1.885 θέσεις (από 51.485 το 2012 εισάγονται φέτος 49.600).

Στα ΤΕΙ όμως η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη, της τάξης του 30%, ενώ στα ΑΕΙ έχει ανακοινωθεί συνολική αύξηση κατά 15%, η οποία επιβαρύνει κυρίως τα Πολυτεχνεία (εκτός των Αρχιτεκτονικών και των Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ), τις καθηγητικές σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής του 2ου πεδίου και τα Οικονομικά του 5ου πεδίου (πλην των Τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων). Από τα πανεπιστήμια του 1ου πεδίου των Νομικών, των Φιλολογιών κ.λπ. αφαιρέθηκαν συνολικά 1.305 θέσεις (μείωση 8,5%), ενώ από τα ΤΕΙ του ίδιου πεδίου κόπηκαν 666 θέσεις εκ των 1.666 (μείωση 40%).

Καλύτερες επιδόσεις από πέρσι παρουσιάζουν τα γραπτά της Νεοελληνικής Γλώσσας και των τριών κατευθύνσεων.

Το κείμενο του Γιώργου Γραμματικάκη διευκόλυνε τους υποψηφίους χαμηλότερων δυνατοτήτων να επιπλεύσουν πάνω από τη βάση και βελτίωσε τη διασπορά των γραπτών στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.

Η πρώτη εικόνα των γραπτών στα Μαθηματικά γενικής παιδείας ενισχύει την πτωτική τάση που είχε πριν από τις Πανελλαδικές δημιουργήσει η μείωση των θέσεων στο 5ο πεδίο. Οι επιδόσεις δείχνουν να διαμορφώνονται χειρότερες από πέρσι στο δεύτερο μάθημα βαρύτητας του πεδίου των Οικονομικών Επιστημών. Εκκρεμεί βεβαίως η εξέταση στο πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου που είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ωστόσο η πτωτική τάση των βάσεων θεωρείται οριστική. Η θεωρητική κατεύθυνση δεν παρουσιάζει τάσεις έντονης διαφοροποίησης από την εικόνα των περσινών επιδόσεών της στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και την Ιστορία, που όμως εξετάστηκε την Παρασκευή και γι’ αυτό δεν υπάρχουν στατιστικές προσεγγίσεις.


Αντιδράσεις για το 4ο θέμα της Φυσικής

«ΑΝΕΛΕΗΤΗ» στάθηκε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων με τη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση που υπέστησαν βαρύτατη ταλαιπωρία στις εξετάσεις της Φυσικής, γεγονός που αποτυπώνεται στις βαθμολογίες. Η Ενωση Φυσικών έθεσε «θέμα δεοντολογίας και τάξης», διότι το «ακραίας δυσκολίας» 4ο θέμα της Φυσικής αλιεύτηκε από γνωστό ιστολόγιο, εν γνώσει τουλάχιστον ενός μέλους της Επιτροπής. Με αυτή την αφορμή αναθερμάνθηκε η συζήτηση για την ακατάλυτη σχέση των ακραίων θεμάτων με το λόμπι των ιδιαίτερων μαθημάτων.
«Οι πανελλαδικές εξετάσεις όπως τις γνωρίζαμε έχουν πεθάνει», ήταν το συμπέρασμα του αντιπροέδρου της Ενωσης Φυσικών, Παναγιώτη Φιλντίση. Μία από τις προτάσεις στις οποίες δείχνουν να συγκλίνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που έχει ξεκινήσει για το νέο Λύκειο και το εξεταστικό, είναι η δημιουργία τράπεζας διαβαθμισμένων θεμάτων απ’ όπου θα αντλούνται οι επιλογές κάθε χρονιάς με κλήρωση.
ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου