Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ισραήλ: Στόχος μας δεν ήταν η αποδυνάμωση του Άσαντ

Ισραήλ: Στόχος μας δεν ήταν η αποδυνάμωση του Άσαντ Οι πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές κατά στόχων σε συριακό έδαφος δεν είχαν ως στόχο την αποδυνάμωση του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ή την ενίσχυση των αντικυβερνητικών ανταρτών, όπως δήλωσε την Δευτέρα έμπιστος συνεργάτης του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφότου η Δαμασκός χαρακτήρισε τις επιθέσεις «κήρυξη πολέμου».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 σύροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και «δωδεκάδες αγνοούνται» λόγω των ισραηλινών επιδρομών στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας την Κυριακή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio, ο βετεράνος βουλευτής Τσαχί Χανεμπί, υπογράμμισε ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί να αποφύγει «αύξηση της έντασης με τη Συρία» και να
«αποσαφηνίσει ότι εάν υπάρχει δραστηριότητα, είναι μονάχα εναντίον της [λιβανικής οργάνωσης] Χεζμπολάχ, όχι κατά του συριακού καθεστώτος».

Στον απόηχο των επιθέσεων της Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ αλ-Μέκνταντ, σημείωσε πως οι επιθέσεις συνιστούν μια «κήρυξη πολέμου», κατηγορώντας το Τελ Αβίβ πως «προσφέρει απ’ ευθείας στρατιωτική υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες».

Παρά ταύτα, ο κ. Χανεμπί δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τη Δαμασκό πως το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο «να απαντήσει σκληρά εάν όντως υπάρξει επιθετικότητα εναντίον μας».

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ δεν έχει επισήμως παραδεχθεί πως διενήργησε τις αεροπορικές επιδρομές, πλήττοντας μία οχηματοπομπή την Παρασκευή και στόχους στα περίχωρα της Δαμασκού την Κυριακή. Παρά ταύτα, ισραηλινή πηγή του γαλλικού πρακτορείου AFP αποκάλυψε πως στόχος των ισραηλινών δυνάμεων ήταν φορτία ιρανικών πυραύλων τύπου Fateh-110 που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ με σύγχρονα όπλα.

Διάψευση και σκληρή γλώσσα από Ιράν

Από την πλευρά του, το Ιράν έχει διαψεύσει ότι τα φορτία όπλων που επλήγησαν ήταν ιρανικής κατασκευής.

«Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από ιρανικά όπλα και αυτού του είδους οι δηλώσεις αποτελούν μέρος της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου», εναντίον της Συρίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Μασούντ Τζαζαγερί, υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τεχεράνης.

Παράλληλα, ο ιρανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Αχμαντ Βαχιντί κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να προχωρεί σε τέτοιου είδους επιθέσεις, προειδοποιώντας πως «αν δεν συμβεί αυτό θα υπάρξουν σοβαρά γεγονότα στην περιοχή και οι ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς δεν θα είναι οι νικητές».

Προσέθεσε δε ότι η Δαμασκός «θα δώσει σίγουρα κάποια στιγμή την κατάλληλη απάντηση στο σιωνιστικό καθεστώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου