Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Διχασμένοι» οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ για τα όπλα προς τους Σύρους αντάρτες

13syria-cnd-articleLarge-v2Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούσαν σήμερα το απόγευμα να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με την προμήθεια όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας, ένα ζήτημα για το οποίο οι 27 είναι βαθιά διχασμένοι εδώ και αρκετούς μήνες. “Δεν υπάρχει συμφωνία”, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, αποχωρώντας από τη σύνοδο στις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στο Παρίσι, όπου πρόκειται να υποδεχτεί το βράδυ τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ημερομηνία κατά
την οποία εκπνέει το σύνολο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εδώ και δύο έτη από την ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος, στις οποίες περιλαμβάνεται και το εμπάργκο των όπλων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κυρίως η χώρα που ζητεί τη δυνατότητα να δοθούν όπλα στους αντάρτες της Συρίας, ένα μέτρο που έχει ως στόχο να “στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ”, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ουίλιαμ Χέιγκ.
Αντίθετα, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, υπερασπίζονται τη διατήρηση του εμπάργκο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο τα ευρωπαϊκά όπλα να πέσουν στα χέρια των μαχητών της τζιχάντ που πολεμούν ενάντια στο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου