Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Λέτα: Η προτεραιότητα της κυβέρνησης

Λέτα: Η προτεραιότητα της κυβέρνησης Ως απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Ρώμης έθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, ένα νέο μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων.

Μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου καναλιού Rai Tre, o Λέτα εξήγησε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε «το σχέδιο αυτό να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, για να δοθεί, έτσι, ένα ουσιαστικό θετικό μήνυμα ανάπτυξης».

Ο ιταλός προοδευτικός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να παρουσιάζεται μόνον με σκυθρωπό πρόσωπο» διότι, διαφορετικά «σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης θα κερδίσουν δυνάμεις που χαρακτηρίζονται από αντιευρωπαϊκές διαθέσεις και προγράμματα».

Σε ό,τι αφορά στην ιταλική πολιτική δήλωσε ότι πρέπει να εγκριθεί άμεσα η αλλαγή του εκλογικού
νόμου και να δρομολογηθεί η δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δεσμεύθηκε ότι «αν απαιτηθούν νέες περικοπές στους τομείς της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού, θα υποβάλλει παραίτηση».

Σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της κατάργησης ή μείωσης του φόρου πρώτης κατοικίας, ο Ενρίκο Λέττα, μιλώντας στο Rai Tre, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για αίτημα της μπερλουσκονικής και μόνο παράταξης, από την στιγμή που όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του, προεκλογικά, είχαν ζητήσει να ξεπεραστεί, ο συγκεκριμένος φόρος».

Αναφερόμενος, τέλος, στην επιθυμία της υπουργού Κοινωνικής Ένταξης των Μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ, να μπορέσουν, τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ιταλία να λαμβάνουν αυτόματα την υπηκοότητα της χώρας, ο Λέτα κατέστησε σαφές ότι «είναι κάτι που βρίσκεται, ειλικρινά, μέσα στην καρδιά του και, κατά συνέπεια, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να το κάνει πράξη». Αναγνώρισε, όμως, παράλληλα, ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρχικές, κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου