Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Το Ιράν διαψεύδει ότι διαθέτει μαχητές στη Συρία

syriagunsΤο Ιράν διέψευσε σήμερα ότι διαθέτει δυνάμεις στη Συρία οι οποίες υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου Άσαντ, μία ημέρα μετά το αίτημα των ξένων δυνάμεων που υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς να αποσύρει η Τεχεράνη τους μαχητές της από το συριακό έδαφος.
"Οι αληθινοί εχθροί της Συρίας κατασκευάζουν αυτές τις κατηγορίες για να προκαλέσουν τον λαό αυτής της χώρας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.
Στην χθεσινή σύνοδό τους στο Αμάν, οι "Φίλοι της Συρίας", οι δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, έκαναν έκκληση για την άμεση απόσυρση από την Συρία των ιρανών μαχητών και των ανταρτών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που φέρονται ότι μάχονται μαζί με τον συριακό στρατό και την πολιτοφυλακή που πρόσκειται στο καθεστώς στην πόλη Κουσέιρ, κοντά
στα σύνορα με τον Λίβανο.
"Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες ότι ιρανικές δυνάμεις και μέλη της Χεζμπολάχ βρίσκονται στην Συρία, ο Αμπάς Αρακτσί δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις ουδέποτε υπήρξαν, ούτε βρίσκονται σήμερα στην Συρία", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το Ιράν, μία σιιτική μουσουλμανική χώρα, είναι ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ και έχει προμηθεύσει με χρήματα, όπλα, επιμελητειακή υποστήριξη και εκπαίδευση τις καθεστωτικές δυνάμεις κατά της κυρίως σουνιτικής μουσουλμανικής εξέγερσης από την οποία έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι μέσα σε δύο χρόνια και πλέον.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διοργανώσουν διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου.
Η Μόσχα έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να συμμετάσχει το Ιράν, αλλά η Δύση εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με τον ρόλο της Τεχεράνης, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε μποϊκοτάζ από την διάσκεψη.
Το Ιράν έχει κάνει έκκληση για την διενέργεια εκλογών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Συρία, αλλά δεν δέχεται την απομάκρυνση του Άσαντ υποστηρίζοντας ότι μία λύση στην κρίση δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτες χώρες. Η Τεχεράνη κατηγορεί επίσης τις δυτικές και αραβικές χώρες ότι εξοπλίζουν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απώλεια της συμμάχου Συρίας θα αποδυνάμωνε την δυνατότητα του Ιράν να απειλεί τον εχθρό του Ισραήλ μέσω της Χεζμπολάχ. (onalert)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου