Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Άσμουσεν: Κίνδυνος η Γερμανία να ξαναγίνει «η ασθενής της Ευρώπης»

1428351_3_7dad_le-secretaire-d-etat-allemand-jorg-asmussen-leΗ γερμανική οικονομία θ’ αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό το β’ τρίμηνο του έτους, προέβλεψε σήμερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν. Ο Γερμανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, υπάρχει ο κίνδυνος η Γερμανία να ξαναγίνει «η ασθενής της Ευρώπης».
Μπορεί σήμερα να φαντάζει εξωπραγματικό, όμως πριν από δέκα χρόνια η ετικέτα «η ασθενής της Ευρώπης» πράγματι συνόδευε τη Γερμανία, η οποία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το κόστος της επανένωσης της. Βεβαίως, σήμερα είναι η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης με ανεργία μόλις στο 6,9%. Το α’ τρίμηνο του 2013 η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,1% του ΑΕΠ, ενώ είχε συρρικνωθεί κατά 0,7% το δ’ τρίμηνο του 2012. «Νομίζω ότι υπάρχουν καλοί λόγοι που με κάνουν να
πιστέψω ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο», δήλωσε ο κ. Ασμουσεν. Οπως είπε, η Γερμανία δρέπει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που είχε υιοθετήσει κυρίως η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. «Ωστόσο, αν (η Γερμανία) δεν εξακολουθήσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, θα είναι πάλι η ασθενής της Ευρώπης σε πέντε με δέκα χρόνια», προειδοποίησε ο Σοσιαλδημοκράτης κ. Ασμουσεν. Σύμφωνα με τον Γερμανό πρώην υπουργό και πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΚΤ οι τομείς όπου πρέπει να δοθεί βάρος είναι η εκπαίδευση, οι υποδομές και το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα. Παράλληλα, ο κ. Ασμουσεν είπε ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να ασκεί επεκτατική νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί. Οσον αφορά την τραπεζική ένωση, ο κ. Ασμουσεν επανέλαβε ότι και τα δύο στοιχεία της τραπεζικής ένωσης πρέπει να έχουν μπει στη θέση τους μέχρι τα μέσα του 2014, περιλαμβανομένης της κοινής αρχής για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών. «Ενας επόπτης που δεν μπορεί να κλείσει με αξιοπιστία μια τράπεζα γιατί δεν ξέρει τί θα συμβεί στη συνέχεια, είναι σαν μια τίγρη χωρίς δόντια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου