Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ηφαίστειο απειλεί την διεθνή αεροπλοΐα

Ηφαίστειο απειλεί την διεθνή αεροπλοΐα Ο «γίγαντας» που ήρθε ξανά στη ζωή με τρεις εκρήξεις και σύννεφα στάχτης, ατμών και αερίων δημιουργεί ανησυχία για τις διηπειρωτικές πτήσεις που συνδέουν την Βόρειο Αμερική με την Ασία.

Το ηφαίστειο Κλίβελαντ στην Αλάσκα «ξύπνησε» το Σάββατο, με τρεις διαδοχικές εκρήξεις που ακολουθήθηκαν σπό την εκπομπή τεράστιων νεφών από στάχθη, ατμών και αερίων, όπως μετέδωσε το Reuters, μετά από δύο και πλέον χρόνια ηρεμίας.

Αν και οι εκρήξεις δεν χαρακτηρίζονται ισχυρές, το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ηφαίστειο είναι
ακριβώς κάτω από τον μείζονα αεροδιάδρομο για τις πτήσεις που συνδέουν την Βόρειο Αμερική με την Ασία. Ετσι, οι Αρχές τέθηκαν άμεσα σε συναγερμό. Σήμερα τα σύννεφα καπνού φτάνουν μέχρι τα 15.000 πόδια περίπου, ενώ οι πτήσεις αυτού του είδους πετούν σε διπλάσιο ύψος.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει γεννηθεί μέσα στη θάλασσα και σταδιακά ο κώνος της λάβας έχει δημιουργήσει ένα βουνό ύψους 1.730 μέτρων. Στο εσωτερικό του καταγράφονται συχνά έντονες πιέσεις που προκαλούν εκρήξεις, μικρής ως μέτριας ισχύος. Το γεγονός ότι είναι ένας ηφαιστειακός κώνος σε «βρεφική ηλικία» από γεωλογικής άποψης, το έχει αναδείξει σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου