Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Διχασμένη η ελληνική κοινωνία - Το 66,4% των Ελλήνων διαφωνεί με την απεργία των καθηγητών στις Πανελλήνιες!

Διχασμένη η ελληνική κοινωνία - Το 66,4% των Ελλήνων διαφωνεί με την απεργία των καθηγητών στις Πανελλήνιες!Νέα δημοσκόπηση για την "κόντρα" ΟΛΜΕ - Κυβέρνησης 
Η κόντρα που ξέσπασε ξαφνικά και από το πουθενά ανάμεσα στην ΟΛΜΕ και την κυβέρνηση έχει προβληματίσει και διχάσει και την κοινή γνώμη. Η απόφαση – κίνηση της ΟΛΜΕ να απεργήσει κάποιες από τις ημέρες της περιόδου των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην πολιτική, όσο και στην κοινωνία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research που έγινε χθες Δευτέρα, 13 Μαΐου, για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Η κοινωνία είναι διχασμένη σχετικά με το θέμα αυτό. 
Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, 66,4%, «μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί» με την απόφαση των καθηγητών να ξεκινήσουν την απεργία τους μέσα στις εξετάσεις. Το 32,5% των ερωτηθέντων απαντά «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ»
Ταυτόχρονα όμως και ένα 56,8% κρίνει «μάλλον αρνητικά ή αρνητικά» την πολιτική της κυβέρνησης να απαντά με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων κάνουν απεργία… με
το 52,3% των ερωτηθέντων «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών προτού ακόμη λάβουν οριστική απόφαση για απεργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Ενώ το 47,4% απαντά «μάλλον διαφωνώ και διαφωνώ».
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Από την περίοδο που άρχισε να βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων αποφασίζουν - μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων - να κάνουν απεργία. Εσείς πώς κρίνετε την τακτική αυτή;», το 56,8% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον αρνητικά, αρνητικά» (43% απαντά μονολεκτικά «αρνητικά»). Ένα ποσοστό όμως 40,8% απαντά στο ίδιο ερώτημα «θετικά, μάλλον θετικά» (με ένα 21,3% στην απάντηση «θετικά»).

Στην ίδια έρευνα ένα 51,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης ότι η επιστράτευση των καθηγητών είναι πολιτικά επιβεβλημένη και ένα 42,9% τάσσεται υπέρ της άποψης των καθηγητών ότι η επιστράτευση είναι κίνηση αντισυνταγματική. Κατά την άποψη του 56,3% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση θα έπρεπε «να καλέσει τους καθηγητές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση», ενώ ένα 42,3% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση».
Το εντυπωσιακό 72,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι καθηγητές θα πρέπει «να αναστείλουν τώρα την απεργία και να βρουν άλλους τρόπους για να διεκδικήσουν αργότερα τα αιτήματά τους», ενώ μόλις το 23,5% όμως κρίνει ότι θα πρέπει «να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις».
Το δραματικό κοινωνικά αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι ότι το 71,5% των ερωτηθέντων κρίνει την ποιότητα του ελληνικού σχολείου «αρκετά κακή ή κακή» και το 26,8% την κρίνει «πολύ καλή ή αρκετά καλή».

Η έρευνα έγινε σε 809 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου