Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η Γερμανία κάθεται πάνω σε μία χρηματιστηριακή φούσκα 56 τρισ.(!!!) ευρώ. Αν σκάσει, θα ανατινάξει τον πλανήτη!


Zerohedge: 55,6 τρισ. η έκθεση της Deutsche Bank σε παράγωγα - 100 φορές οι καταθέσεις της !!!
Με μια ανάρτηση στο προσωπικό του blog, ο αμερικανός οικονομικός blogger Zerohedge, παρουσίασε χθες την τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα στο κόσμο, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πόσο ευάλωτη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τη Δευτέρα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι σε μετοχές, δηλ. 90 εκατ. νέες μετοχές.
Ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο, με εξαίρεση τα δικαιώματα μειοψηφίας, ενισχύθηκαν 19% στα 1,66 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο ισολογισμός έκρυβε και κάτι ακόμα.
Το γιγαντιαίο «άνοιγμα» που έχει στη ριψοκίνδυνη αγορά των περίπλοκων "παραγώγων" χρηματοοικονομικών προϊόντων, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη φούσκα του 2001-2007.
Λίγο μετά την ευφορία της αγοράς στην ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Deutsche
Bank, γράφει ο Zerohedge, ακολούθησε ικανοποίηση με την πρόωρη ανακοίνωση των κερδών της, παρά την αδυναμία των πωλήσεων και των συναλλαγών και την αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες (οι οποίες είναι €354 εκατ. για το σύνολο δανείων €399,9 δισ.). Όμως κάτι πολύ ενδιαφέρον βρέθηκε στη σελίδα 87 της οικονομικής έκθεσης της τράπεζας για το 2012 η οποία αφορά την έκθεση της ίδιας της τράπεζας σε παράγωγα.
Κι ενώ επικρατεί η εντύπωση πως η JPMorgan είναι η τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση σε παράγωγα, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Zerohedge, η τράπεζα με τη μεγαλύτερη ενιαία έκθεση παραγώγων δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά στην καρδιά της Ευρώπης, και είναι η Deutsche Bank.
Το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα €55.605.039.000.000. Τα οποία μετατρέποντας τα σε δολάρια ΗΠΑ κατά την τρέχουσα ισοτιμία ανέρχεται στα $72.842.601.090.000 .... Δηλαδή περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια παραπάνω από ό,τι η JPMorgan.
Τα καλά νέα για τους λογιστές και τους μετόχους της Deutsche Bank, συνεχίζει ο Zerohedge, είναι ότι μέσα από τη μαγεία του συμψηφισμού, ο αριθμός αυτός μειώνεται στα €776,700,000,000 με θετική αξία ανοίγματος της αγοράς (περιουσιακά στοιχεία), και €756.400.000.000 με αρνητική αξία ανοίγματος της αγοράς (υποχρεώσεις). Αυτά τα ποσά είναι τα μεγαλύτερα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις στο υπολογιστικό φύλλο του ισολογισμού της τράπεζας και στη συνέχεια μειώνoνται στο ποσό των μόλις €20,3 δισ.
Φυσικά, αυτό λειτουργεί θεωρητικά, όμως στην πράξη η θεωρία καταρρέει από τη στιγμή που δεν υπάρχει συνέχεια στην αλυσίδα ασφάλειας, όπως έχουμε δείξει κατ 'επανάληψη στο παρελθόν, και το ποσό των  €20.300.000.000 αμέσως παύει να είναι πραγματικό, και η συμψηφιζόμενη έκθεση σε παράγωγα κυμαίνεται στα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η οποία, φυσικά, σύμφωνα με τον Zerohedge, είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γερμανία, με θεατρικό τρόπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει ένα ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Παρακάτω υπάρχει ένα διάγραμμα που δείχνει το ΑΕΠ της Γερμανίας σε σχέση με τη συνολική έκθεση σε παράγωγα της Deutsche Bank. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να καταστεί σαφές, μια για πάντα, ποιος κινεί τα νήματα στην Ευρώπη.

Αλλά μην ανησυχείτε, καταλήγει ο Zerohedge, αυτά τα  €56 τρισ. στην έκθεση, αν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, υποστηρίζονται από €575.2 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις, μόνο που είναι 100 φορές λιγότερα. Φυσικά, ίσως να χρειαστεί να γίνει μια λίγο πιο επιθετική κίνηση από ένα κανονικό bail-in από την ίδια την DB ακολουθώντας τα βήματα της Κύπρου ..

Πηγή: Zerohedge:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου