Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Δημοσκόπηση: Στήριξη σε Σαμαρά, ράπισμα σε Τσίπρα - Φως στο τούνελ βλέπει το 41,4%


Επειτα από μια μεγάλη περίοδο - ντέρμπι, όπου η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εναλλάσσονταν στην πρώτη θέση ανάλογα με τη συγκυρία, τα δεδομένα αλλάζουν σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρίας Rass: H Ν.Δ. καταγράφει καθαρό προβάδισμα 2,4 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζει σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά πέρασε στην κορυφή στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, υποχωρώντας ο Φώτης Κουβέλης στη δεύτερη θέση.

Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα -είναι αποτύπωση εξαμήνου λένε οι εκλογολόγοι- το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει χάσει 3,4%, ενώ η Ν.Δ. μόλις 0,3%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες καταδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου τόσο στην πολιτική της γραμμή όσο και στο εσωτερικό του
κόμματός της. Αντίθετα, η συσπείρωση της Ν.Δ. εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,5 μονάδα.

Στην πρόθεση ψήφου και σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται σταθερή και μονοψήφια, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία ποσοστιαία μονάδα και η ΔΗΜ.ΑΡ. υποχωρεί κατά 1,2%. Για τους Ανεξάρτητους Ελληνες η αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου είχε συμπέσει με τη μεγάλη κρίση και την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και το ποσοστό του τότε είχε καταγραφεί στο 2,8%. Τον Ιανουάριο οι ΑΝ.ΕΛ. ανέβηκαν 2 μονάδες και σήμερα καταγράφεται το ίδιο ποσοστό (4,8%) που σε κάθε περίπτωση -λένε οι ειδικοί αναλυτές- απέχει από το εκλογικό ποσοστό των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερό μετά την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από το τιμόνι του κόμματος. Στο χάρτη της πρόθεσης ψήφου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,5%, εμφανίζεται η Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,1%, ενώ το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου και η «ΝΕΑ ΜΕΡΑ» του Χρήστου Ζώη είναι κάτω από τη μονάδα.


Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες. Ο συγκριτικός πίνακας δείχνει ότι ο κ. Σαμαράς κέρδισε τέσσερις μονάδες από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και το ποσοστό του είναι 53%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τρεις μονάδες και βρίσκεται στο 28,9%.

Σε επίπεδο τρικομματικής κυβέρνησης, το «δυνατό χαρτί» είναι ο πρωθυπουργός με ποσοστό 53,3%, ενώ οι πρόεδροι της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά (9,9% και 7,9% αντίστοιχα).

Τα ευρήματα της Rass εμφανίζουν τον Αντώνη Σαμαρά να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το 44,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα εμπιστευόταν περισσότερο για το μέλλον της οικογένειάς του μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι 25,7% που συγκεντρώνει η επιλογή κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) θεωρείται από το 46,6% ότι θα μπορούσε καλύτερα να υπηρετήσει συμφέρον της χώρας από μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 31,7%.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών για πρώτη φορά πέρασε στην κορυφή ο Αντώνης Σαμαράς με διαφορά 6,6% από τον Φώτη Κουβέλη που ακολουθεί.
Οσον αφορά στις μετακινήσεις, κι εκεί η Ν.Δ. είναι ωφελημένη σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «χάνει» προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα 2,8% και «παίρνει» 3,1%. Ωστόσο και τα δύο κόμματα έχουν τη μεγαλύτερη διαρροή τους προς τη Χρυσή Αυγή (3,1 από Ν.Δ. - 4,8% από ΣΥΡΙΖΑ), στοιχείο που ερμηνεύει τη διατήρηση της Χ.Α. σε υψηλά ποσοστά.






Ναι στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Με την πλευρά της κυβέρνησης που αποφάσισε να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να διεξαχθούν ομάδα οι πανελλαδικές εξετάσεις συντάχθηκαν οι πολίτες. Στο ερώτημα της έρευνας, το 62,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης έναντι του 36% που δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών.





Υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο

Υπέρ των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων τάσσονται οι πολίτες. Στο ερώτημα «συμφωνείτε ή διαφωνείτε» με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, το 54,1% απαντά ότι συμφωνεί έναντι του 44,7% που δηλώνει ότι διαφωνεί. Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται εδώ και μήνες στο προσκήνιο καθώς μέχρι τις αρχές Ιουνίου πρέπει να απομακρυνθούν 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

KATEΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου