Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Θέμα ΑΟΖ και ενέργειας θέτει ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Μαΐου




Ετοιμος να παρουσιάσει σε ανώτατο πλέον επίπεδο, αυτό του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., τις θέσεις του για τα ενεργειακά και την ευρωπαϊκή ΑΟΖ είναι ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς εκτιμά πως μια σαφής πολιτική στήριξη των εταίρων μας σε αυτό το ζήτημα θα ενισχύσει τα μελλοντικά σχέδια της Αθήνας για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει το ζήτημα ήδη σε κατ’ ιδίαν επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, στις 22 του μηνός όμως αναμένεται από τις Βρυξέλλες να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Κορυφής θα βρίσκεται το θέμα της Ενέργειας και ο Αντώνης Σαμαράς στην παρέμβασή του θα επισημάνει την ανάγκη η Ευρώπη να μπορέσει να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη το επόμενο διάστημα έχοντας μια πληθώρα εναλλακτικών ενεργειακών αποθεμάτων. Σ’ αυτή τη λογική, ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας ουσιαστικά τη στήριξη των
εταίρων για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας. Αν και είναι σαφές πως πρακτικά η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικές κινήσεις καθώς για τα ζητήματα αυτά επικρατεί η άποψη πως θα πρέπει να λύνονται διμερώς, μια πολιτική δήλωση των εταίρων θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Ερευνες
Στην κυβέρνηση, πάντως, είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν τις έρευνες στο Ιόνιο και σε περιοχές νότια της Κρήτης, εκεί δηλαδή που θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα καθώς δεν υπάρχει θέμα με παράλογες διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Τα ενεργειακά εξάλλου αποτελούν προτεραιότητα για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα πρέπει να λύσει και το γόρδιο δεσμό που έχει προκύψει με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα δώσει και νέα παράταση μέχρι τις 20 Μαΐου καθώς φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή με την Gazprom, η οποία και εμφανίζει νέες αξιώσεις, ενώ ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα. Στην κυβέρνηση πάντως δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ καθώς η αποκρατικοποίηση έκλεισε εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων και μάλιστα με ικανοποιητικό, σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τίμημα.
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Μαΐου βρίσκεται και το θέμα της φορολογικής πολιτικής με έμφαση στη
βελτίωση της αποτελεσματικότητας όσον αφορά στην είσπραξη των φόρων, αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο δηλώνουν πως θα είναι απλό και δίκαιο.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι το επόμενο διάστημα να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι σχετικές κλίμακες, δηλαδή να εισπράττονται λιγότεροι φόροι από περισσότερα άτομα. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως τον Ιούνιο θα δοθεί το πράσινο φως για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ενώ λίγους μήνες μετά θα αποφασισθεί και η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με αυτές τις δύο κινήσεις εκτιμούν πως θα δοθεί μια ανάσα στις ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, οι οποίες μετά και τη μείωση κατά 15% στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα θα αρχίζουν για πρώτη φορά να αισθάνονται πως κάτι θετικό αρχίζει να κινείται.

Νέες θέσεις εργασίας
Για τον Αντώνη Σαμαρά οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, θα ενισχυθεί η ρευστότητα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από απολύσεις είναι ένα θετικό σημάδι που έρχεται να προστεθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζουν τα δημόσια οικονομικά. Πέραν της ενίσχυσης της οικονομίας, για τον πρωθυπουργό είναι απαραίτητη η ενίσχυση της κυβερνητικής συνοχής, κάτι το οποίο επετεύχθη μετά και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και από τα τρία κόμματα. Οι αλλαγές στο Δημόσιο και οι απολύσεις για πρώτη φορά μάλιστα έχουν και την κοινωνική νομιμοποίηση καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των επιόρκων και των κοπανατζήδων. Από την άλλη, το γεγονός ότι η τρόικα αποδέχθηκε έπειτα από έντονες πιέσεις της κυβέρνησης το να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων, για τον Αντώνη Σαμαρά είναι μια μοναδική ευκαιρία να εμπεδωθεί πλέον στο δημόσιο τομέα η έννοια της αξιοκρατίας.


ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Ματιές στην κόντρα «Μπένι»-Γιώργου
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ στενά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και επίσημα δεν πρόκειται ποτέ να λάβουν θέση, στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν πως η κόντρα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οδηγώντας το σε ακόμα πιο χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, με ό,τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν για τη συγκυβέρνηση.


Κατά τον Ιούνιο ο ανασχηματισμός
Οσον αφορά στον ανασχηματισμό, αυτός θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, με τον Αντώνη Σαμαρά να μην έχει ξεκαθαρίσει αν οι αλλαγές θα γίνουν πριν ή μετά το συνέδριο της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με συνεργάτες του διατηρεί το δικαίωμα να κινηθεί όπως αυτός νομίζει με γνώμονα την καλύτερη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, έχει καταλήξει στις αποφάσεις του καθώς έχει αξιολογήσει εδώ και καιρό όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του.


Σιγουριά ότι θα ανοίξει η «ψαλίδα» με ΣΥΡΙΖΑ
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως πολύ σύντομα, και μετά το συνέδριο της Ν.Δ., τον Ιούνιο, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα διευρυνθεί και θα παγιωθεί. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά θεωρούν πως με την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της Κύπρου αναδείχθηκαν για μια ακόμα φορά τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που μαστίζουν την Κουμουνδούρου και κυρίως το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα σοβαρό και βιώσιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση.


Ετοιμάζει βαλίτσες για εξωτερικό
Ο πρωθυπουργός προετοιμάζει και τρία πολύ σημαντικά ταξίδια, σε Βερολίνο, Πεκίνο και Ουάσιγκτον, που στόχο έχουν, εκτός από την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ ως του μοναδικού αξιόπιστου συνομιλητή στο εξωτερικό ο οποίος και θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.


 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεταιο στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου