Τρίτη 14 Μαΐου 2013

"Φορο-σαφάρι": Νέο έντυπο Ε21 από φέτος : Φάκελος στην εφορία τώρα και για τα παιδιά!

Περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα κληθούν εντός των προσεχών εβδομάδων να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων του 2012, και ένα νέο έντυπο που θα φέρει τον κωδικό Ε21. Στο έντυπο αυτό θα πρέπει να αναγράψουν συγκεκριμένα στοιχεία που θα τους ζητήσει ο ΟΓΑ προκειμένου να τους αναγνωρίσει ως δικαιούχους είσπραξης των νέων οικογενειακών επιδομάτων. Το έντυπο αυτό θα έχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης και θα πρέπει να συμπληρωθεί υποχρεωτικά από κάθε οικογενειάρχη προκειμένου να μπορέσει να εισπράξει τα νέα επιδόματα τέκνων τα οποία κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος, καθώς επίσης και τα νέα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί.
Το έντυπο Ε21 θα έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Σε αυτό, κάθε οικογενειάρχης φορολογούμενος θα
κληθεί να δηλώσει τα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων του. Ειδικότερα, για κάθε τέκνο, θα πρέπει να δηλώσει την ηλικία, το εάν είναι φοιτητής ή όχι, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.
Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των επιδομάτων τέκνων είναι και η ηλεκτρονική υποβολή και της φετινής φορολογικής δήλωσης καθώς το συνολικό ύψος των εισοδημάτων του έτους 2012 λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο για το ύψος των καταβλητέων επιδομάτων.
Τόσο οι δηλώσεις φορολογίας των εισοδημάτων του 2012 όσο και το νέο έντυπο Ε21 θα πρέπει να συνυποβληθούν την περίοδο από τα τέλη Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί παράταση.

Οπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», οι δικαιούχοι των νέων επιδομάτων θα μπορούν να εισπράξουν την πρώτη δόση των παροχών αυτών περί το τέλος Ιουνίου. Το ύψος της δόσης θα ισοδυναμεί με το 50% του συνολικού ποσού που δικαιούται ετησίως κάθε οικογενειάρχης.

Συνεπώς:

- Για οικογένεια με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, η πρώτη δόση θα είναι 240 ευρώ, καθώς το συνολικό ετήσιο ποσό επιδομάτων φθάνει τα 480 ευρώ.
- Για οικογένεια με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, η πρώτη δόση θα είναι 320 ευρώ, καθώς το συνολικό ετήσιο ποσό επιδομάτων φθάνει τα 640 ευρώ.
- Για οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, η πρώτη δόση θα είναι 990 ευρώ, καθώς το συνολικό ετήσιο ποσό επιδομάτων φθάνει τα 1.980 ευρώ.
Το έντυπο Ε21 το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον ΟΓΑ, θα πρέπει να υποβληθεί ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας TAXISNET, που έχει αναπτύξει στην ιστοσελίδα της (www.gsis.gr) η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου είναι υποχρεωτική, όπως υποχρεωτική είναι για πρώτη φορά φέτος και η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος!

Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι δικαιούνται των νέων οικογενειακών επιδομάτων και δεν έχουν ακόμη αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης στο TAXISNET θα πρέπει να ακολουθήσουν την ακόλουθη διαδικασία:

1) Από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr), πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη «Υπηρεσίες προς Πολίτες / Επιχειρήσεις / Επιτηδευματίες» και στη συνέχεια «Αρχική εγγραφή». Στη φόρμα που θα εμφανιστεί θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση, το επιθυμητό όνομα χρήστη (username) καθώς επίσης και ο επιθυμητός κωδικός (password).

2) Με την επιτυχή ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και της υποβολής της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει σημείωμα στο οποίο θα αναγράφονται ο ΑΦΜ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβεί σε οποιαδήποτε ΔΟΥ για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή ενός «κλειδάριθμου». Σε κάθε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος αδυνατεί να προσέλθει στη ΔΟΥ για να παραλάβει τον «κλειδάριθμο» αυτοπροσώπως και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, θα μπορεί να πάει αντιπρόσωπός του προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα. Παράλληλα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα έχει δηλώσει θα αποσταλεί ενημερωτικό μήνυμα για την έγκριση της αίτησης με υπενθύμιση και του username.

3) Από τις υπηρεσίες πιστοποίησης πρέπει να επιλεγεί στη συνέχεια η ένδειξη «Ενεργοποίηση Λογαριασμού» και στη συνέχεια να συμπληρωθούν στη φόρμα που θα εμφανιστεί τα ακόλουθα στοιχεία:

α) username και κωδικός (password)
β) ο «κλειδάριθμος που δόθηκε από τη ΔΟΥ
γ) τα γράμματα που διακρίνονται στην εικόνα.

4) Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξει ενεργοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου