Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προβόπουλος: Ανάκαμψη από το 2014

Προβόπουλος: Ανάκαμψη από το 2014 Αισιόδοξες προβλέψεις για ανάσχεση της οικονομικής κρίσης και για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας, θα περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που θα καταθέσει σήμερα Τετάρτη στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Η ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας περίπου στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος, ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014 και μείωση της ανεργίας από το 2015 .

Στην έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και
ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος γύρω στο -4,5%, πρόβλεψη που ενσωματώνει και την αρνητική επίπτωση από την Κύπρο που εκτιμάται μεταξύ -0,3 και -0,4%. Η ΤτΕ προβλέπει επάνοδο στην ανάκαμψη από το 2014.

Για τη φορολογία, η έκθεση της ΤτΕ προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και αποφυγή σε κάθε περίπτωση, λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ειδικότερα, θεωρεί ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, µε κεντρική επιδίωξη αυτό να εξασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου