Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών αναμένεται το 2013

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών αναμένεται το 2013 Με το δεξί ξεκίνησε η τουριστική χρονιά για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ισπανία, ενώ για την Κύπρο ξεκίνησε αρνητικά, υπό το βάρος της δημοσιότητας στην οποία εξετέθη η χώρα από τα μέσα Μαρτίου, λόγω των εξελίξεων στην οικονομία της.

Ελλάδα

Ο ελληνικός προορισμός σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιήσει ρεκόρ όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, ξεπερνώντας τα 17 εκατ. Για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 6,9% φθάνοντας σε 661,3 χιλ. ενώ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 11,1% σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι αφίξεις για το δίμηνο αυξήθηκαν από τη Ρωσία κατά 48%, από τις ΗΠΑ κατά 12,7%, από τη Γερμανία κατά 2,5% και από τη Γαλλία κατά 7,6%. Πτώση κατά 38,5% παρουσίασαν οι αφίξεις από την Αγγλία. Με θετικό πρόσημο ξεκίνησαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις οι οποίες στο δίμηνο
αυξήθηκαν κατά 2,9% φθάνοντας σε 255,7 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων αναμένεται να δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία. Πάντως, τα οφέλη από την τουριστική δραστηριότητα διαχέονται, κυρίως, στους προορισμούς που έχουν εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Ανησυχία επικρατεί σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς για την ετοιμότητα των αρμόδιων αρχών να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξυπηρέτησης του αυξημένου τουριστικού ρεύματος αλλά και για την κατάσταση των δημόσιων υποδομών. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς που δέχονται Ελληνες τουρίστες, αναμένεται να συνεχισθεί η πτώση των αφίξεων και των εσόδων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Κύπρος

Πτώση κατά 10,2% παρουσίασε ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Κύπρο για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, φθάνοντας σε 177.233 έναντι 197.330 το ίδιο διάστημα του 2012. Τον Μάρτιο σημειώθηκε πτώση κατά 1,8% φθάνοντας σε 92.620. Σε ό,τι αφορά τις αγορές, πτώση σημείωσαν οι αφίξεις από τη Γερμανία σε ποσοστό 24,9%, από την Ελλάδα σε ποσοστό 15,2% και από τη Ρωσία σε ποσοστό 10,6%. Αντίθετα, αύξηση κατά 12,2% σημείωσαν οι αφίξεις από την Αγγλία. Ζητούμενο αποτελεί πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός για την Κύπρο στο σύνολο της χρονιάς μετά την αρνητική δημοσιότητα που δέχθηκε η χώρα, εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών γεγονότων στην οικονομία της.

Τουρκία

Εκρηκτική αύξηση της τάξης του 22,5% εμφάνισε ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Τουρκία για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τα 4,2 εκατ. από 3,4 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Πάντως, η εν λόγω αύξηση μόνο τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί, καθώς στην Τουρκία υλοποιείται εδώ και χρόνια στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικού τομέα τόσο σε επίπεδο προβολής όσο και σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων. Σε πρόσφατο μήνυμά του ο πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τουρκίας, Β. Ulusoy, αναφέρθηκε στην εκστρατεία της πολιτικής Early Booking που υλοποιεί συστηματικά τη τελευταία 5ετία η γειτονική χώρα στις ξένες αγορές. Οπως σημείωσε, για το πρώτο χρόνο εφαρμογής της εκστρατείας το 2009 περίπου 300.000 τουρίστες έκαναν χρήση των Early Booking, πέρυσι έφθασαν τα 2 εκατ., ενώ φέτος εξέφρασε την ελπίδα ο αριθμός τους να αυξηθεί κατά 25% φθάνοντας σε 2,5 εκατ. Παράλληλα, η Τουρκία ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος χορήγησης θεωρήσεων μέσω του οποίου θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτά γρήγορα άδεια εισόδου στη χώρα. Για το τρίμηνο, ο αριθμός των αφίξεων από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 7,4%, από την Αγγλία κατά 13,9%, από την Ελλάδα κατά 17,5% και από τη Ρωσία κατά 18,2%. Πτώση κατά 9,2% παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Γαλλία. Τον Μάρτιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 26%, τον Φεβρουάριο κατά 27,1% και τον Ιανουάριο κατά 12,5%.

Ισπανία

Αύξηση κατά 2,3% παρουσίασαν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, ξεπερνώντας τα 9,4 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ινστιτούτου Στατιστικών για τον τουρισμό ΙΕΤ. Οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,7%, από τη Γαλλία κατά 11,4% και από τη Ρωσία κατά 16,6%. Από την Αγγλία μειώθηκαν κατά 0,7%. Τον Μάρτιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,9% αγγίζοντας τα 3,9 εκατ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ισπανία για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 8,4% φθάνοντας σε 9,3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου