Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Κύπρος: Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος στρατιωτών από το 1974

Σε οργανωμένη μετακίνηση οστών με στόχο την απόκρυψη μαζικού τάφου ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα περιστρέφονται πλέον οι υποψίες σχετικά με την ανεύρεση από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους σημείου ταφής στον Κορνόκηπο όπου βρέθηκαν μόνο οστά από γόνατα, ελάχιστα δόντια και λίγα ψιλοθρυμματισμένα κόκκαλα.

Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, αριθμητικά τα οστά που βρέθηκαν θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα μόλις άτομο, ωστόσο οι εξετάσεις DNA που έγιναν ταυτοποίησαν τα ευρήματα με 29 ελληνοκύπριους νεαρούς στρατιώτες του 361 Τάγματος Πεζικού.


Οι κηδείες των ταυτοποιηθέντων Ε/Κ γίνονται τις τελευταίες μέρες και συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει αν ο κύριος όγκος των λειψάνων βρίσκεται κάπου αλλού ή έχει καταστραφεί τελειωτικά.

Το όλο θέμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εκκένωσης ομαδικών ταφών και μετακίνησης οστών που γίνεται είτε για κάλυψη προσωπικής ανάμιξης σε κτηνωδίες του 1974, είτε οργανωμένα για απόκρυψη ομαδικών ταφών.

Παρόμοια φαίνεται πως είναι και η περίπτωση των μισών αγνοουμένων Τ/Κ της Τόχνης, τα οστά των οποίων φέρονται να έχουν μετακινηθεί μια ή και δυο φορές.

Για τον τάφο των Ε/Κ στον κατεχόμενο Κορνόκηπο πληροφορίες και μαρτυρίες αναφέρουν ότι η μετακίνηση έγινε το 1996 με ένα φορτηγό και μια μπουλντόζα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετακίνηση έγινε λόγω άσκησης του κατοχικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου