Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Reuters: Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Κύπρου από το ευρώ

Η Κύπρος μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, όμως θα ήταν ανόητο να ξεχάσει κανείς αυτό το πρόβλημα, προειδοποιεί ο Hugo Dixon, αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters. «Το μικρό νησί της Μεσογείου οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ», δηλώνει αρκετά κατηγορηματικά. 

Κατά τον Dixon, το σενάριο της επιστροφής στην κυπριακή λίρα θα ήταν καταστροφικό. «Η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος θα αφήσει την Κύπρο χωρίς πλούτο, με υπερπληθωρισμό, χρεοκοπημένη και χωρίς φίλους, σε μία γειτονιά με πολλά προβλήματα», αναφέρει και συμπληρώνει: «Παρ' όλα αυτά, όσο βρίσκονται σε ισχύ οι περιορισμοί των
κεφαλαίων, τόσο πιο δυνατές γίνονται οι φωνές που ζητούν επιστροφή στην κυπριακή λίρα». 

«Εάν η Κύπρος επιστρέψει στη λίρα, τότε η αξία του εθνικού νομίσματος θα καταρρεύσει. Κανείς δεν ξέρει πόσο, αλλά οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι έως 50%. Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται για το σαρωτικό κούρεμα των μεγάλων τραπεζικών καταθέσεων. Μία τέτοια σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα καταστρέψει τον πλούτο και άλλων καταθετών», υποστηρίζει ο κ. Dixon κι επισημαίνει ότι έτσι θα πυροδοτηθούν πληθωριστικές πιέσεις.
«Η Κύπρος είναι μία μικρή ανοιχτή οικονομία. Όλο το πετρέλαιο εισάγεται. Περίπου το 80% των υφασμάτων, των χημικών, των ηλεκτρονικών μηχανημάτων και των αυτοκινήτων επίσης εισάγεται, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αποστολίδη, καθηγητή οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για τεράστιο σοκ στην κυπριακή οικονομία. Αναφέρεται πως η Λευκωσία, σε αυτό το σενάριο, δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Με υποτίμηση 50%, άλλωστε, το χρέος της χώρας θα διπλασιαστεί.«Η χρεοκοπία μπορεί να μοιάζει ελκυστική επιλογή καθώς η Κύπρος θα ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος του χρέους. Δεν είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα. Θα υπάρξει μπαράζ αγωγών. Επιπλέον, εάν η κεντρική τράπεζα κηρύξει στάση πληρωμών στον ELA, τότε θα πληγεί και η ΕΚΤ. Η ευρωζώνη θα είναι δυσαρεστημένη και θα επιμένει σε κάποιο σχέδιο αποπληρωμής. Η Κύπρος θα μπορούσε βεβαίως να αρνηθεί. Δεν είναι, όμως, Αργεντινή. Είναι μικρή σε μέγεθος και ευάλωτη σε πιέσεις. Οι εταίροι της μπορεί ενδεχομένως να προσπαθήσουν την έξοδό της και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Εδώ υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα για την Κύπρο. Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί της δεσμοί είναι με την Ε.Ε. Τα υπόλοιπα κράτη στη γειτονιά της, όπως η Αίγυπτος και η Συρία, δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και αναφορικά με την Τουρκία…, εκεί δεν μπορεί να γίνει τίποτα μέχρι να βρεθεί μία λύση μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας». 

Ο κ. Dixon επισημαίνει ωστόσο ότι και η παραμονή στην ευρωζώνη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αναφέρει ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 20% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

«Η τρόικα θα πρέπει να βοηθήσει να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά η Κύπρος μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να την αποσταθεροποιήσει, παρά το μικρό μέγεθός της», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου