Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Reuters: 8,3 δισ. θα χάσουν οι μεγαλοκαταθέτες Λαϊκής - Τρ. Κύπρου

Οι μεγαλοκαταθέτες των δύο βασικότερων κυπριακών τραπεζών αναμένεται να χάσουν έως 8,3 δισ. ευρώ από την εξυγίανσή τους, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, το ποσό αυτό εντάσσεται στα 10,6 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν συνολικά μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

«Η συμμετοχή μη εξασφαλισμένων καταθετών της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ  στη διάσωση θα συμβάλει κατ' εκτίμηση 8,3 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση», ανέφερε το έγγραφο με ημερομηνία 12 Απριλίου που φέρει ένδειξη «οριστικό».

Σε υποσημείωση προστίθεται: «Αυτή είναι η ανώτατη εκτίμηση. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων από την μετατροπή στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους-μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου και από τα ποσά που θα ανακτηθούν στη Λαϊκή».

Η Κύπρος θα κλείσει τη Λαϊκή, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της και θα αναδιαρθρώσει το
μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό της ίδρυμα, την Τράπεζα Κύπρου, με αντάλλαγμα διεθνή βοήθεια ύψους 10 δισ. ευρώ για την τριετή περίοδο κατά την οποία η χώρα δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει τα χρέη της.

Η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές αποφάσισαν ότι οι καταθέτες με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ στις δύο τράπεζες θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους για να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παράλληλα με τους μετόχους και τους ομολογιούχους. Οι καταθέσεις έως 100.000 είναι εξασφαλισμένες.

Το οριστικό έγγραφο δεν διαχωρίζει πλέον, όπως γινόταν σε προσχέδιο της 9ης Απριλίου, μεταξύ ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (που συμπεριλαμβάνουν χρήματα που η Κύπρος μπορεί να παράγει μόνη της) και καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών (δηλαδή το ποσό δηλαδή που χρειάζεται να δανειστεί η Λευκωσία).

Στο προσχέδιο η Κομισιόν ανέφερε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του έτους και του πρώτου τριμήνου του 2016 θα είναι 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δισ. θα προέρχονταν από την Κύπρο.

Αυτό σήμαινε ότι οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονταν στα 10 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9 δισ. θα δώσει ο μηχανισμός ESM και το 1 δισ. το ΔΝΤ.
Από το δάνειο των 10 δισ.  ευρώ, τα 2,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του υπόλοιπου αναδιαρθρωμένου τραπεζικού τομέα, στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ακόμα περισσότεροι δανειολήπτες από όσοι ήδη προβλέπεται.

Τα χρήματα αυτά πιθανόν να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και των συνεταιριστικών τραπεζών της νήσου.

Επιπλέον ποσό 4,1 δισ. ευρώ από το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λήξεων χρέους και 3,4 δις για την κάλυψη δημοσίων δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου