Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Nέα τροπή στον πόλεμο της Συρίας

SYRIAWARXL1Ένοπλα σώματα πολιτοφυλακής συγκροτούν πλέον οι Χριστιανοί στη Συρία εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών οι οποίοι συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην πολύπαθη αυτή χώρα χωρίς οι χριστιανικοί ναοί να αποτελούν εξαίρεση.
Οι πρώτες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων αυτών σωμάτων αυτοάμυνας και των ανταρτών της al-Qaeda (η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ) σημειώθηκαν εχθές και σήμερα στην πόλη  Ζντειντέτ Άρτους, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού στην οποία το χριστιανικό στοιχείο είναι έντονο.
Οι διώξεις, οι δολοφονίες και οι επιδρομές σε χωριά και περιοχές που πλειοψηφεί το χριστιανικό στοιχείο  που έχουν υποστεί οι χριστιανοί από τους ισλαμιστές, τους ώθησαν ουσιαστικά στην δημιουργία ένοπλων σωμάτων τα οποία και αναλαμβάνουν σιγά σιγά τον προστασία των περιοχών αυτών.
Παράλληλα ο συριακός Στρατός συνεχίζει τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις τόσο στην Ζντειντέτ αλ Φαντλ όσο και στην Ζντειντέτ Άρτους –οι οποίες βρίσκονται κοντά στην Νταράγια- σε μια
προσπάθειά του να εκδιώξει και τους τελευταίους πυρήνες των ανταρτών της al-Qaeda από την περιοχή. Οι μάχες διεξάγονται τις τελευταίες 4 ημέρες και σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
Σε αυτές έχουν σκοτωθεί 44 αντάρτες, 75 πολίτες –κυρίως χριστιανοί- ενώ οι απώλειες από τις κυβερνητικές δυνάμεις ανέρχονται στους 38 στρατιώτες.
Είναι η πρώτη φορά που οι χριστιανοί της Συρίας – οι οποίοι αριθμούν το 10% του πληθυσμού της χώρας περίπου 2.5 εκατ.- έρχονται ως ξεχωριστό ένοπλο σώμα σε σύγκρουση με τους ισλαμιστές αντάρτες.
Στο μεταξύ στην ανατολική Συρία ισλαμιστές αντάρτες συγκρούονται με άνδρες των τοπικών φυλών για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής.
Μια διένεξη για ένα κλεμμένο βυτιοφόρο στην πόλη Μασρίμπ της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, στα σύνορα με το Ιράκ, εξελίχθηκε σε μάχη μεταξύ των φυλών και των μαχητών του Μετώπου της al-Nursa, που συνδέεται με την al-Qaeda  με αποτέλεσμα 37 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους  στη σύγκρουση που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και κράτησε τουλάχιστον 10 ημέρες.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η φυλή Μασρίμπ ζήτησε βοήθεια από τις δυνάμεις του Άσαντ για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες. Ηal-Nursa  αντέδρασε ανατινάζοντας 30 σπίτια μετά τη μάχη στην οποία σκοτώθηκαν 17 αντάρτες.
Οι ισλαμιστές αντάρτες βλέποντας τη θέση τους να επιδεινώνεται ζήτησαν σήμερα –για μια ακόμη φορά- την επέμβαση της «διεθνούς κοινότητας» όπως είπαν να πλήξει άμεσα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) τις θέσεις των βαλλιστικών πυραύλων του συριακού Στρατού. Οι αντάρτες χρησιμοποιώντας τη συνήθη δυτική φρασεολογία ζήτησαν την αεροπορική επέμβαση   έτσι ώστε να   «αποτρέψουν το καθεστώς της χώρας να τους χρησιμοποιήσει εναντίον του άμαχου πληθυσμού οπλισμένους με χημικές κεφάλες».
Παράλληλα ζήτησαν την δημιουργία  ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα βόρεια και νότια σύνορα της χώρας για να επιτρέψουν σε χιλιάδες πρόσφυγες να επιστρέψουν  στις κατοικίες τους χωρίς το φόβο αεροπορικών επιθέσεων. (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου