Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Fitch: Υποβαθμίζει σε “ΑΑ+” τη Μεγάλη Βρετανία Χάνει την άριστη αξιολόγηση και από δεύτερο οίκο αξιολόγησης η χώρα

Fitch: Υποβαθμίζει σε “ΑΑ+” τη Μεγάλη Βρετανία Την “απειλή” του να στερήσει από τη Μεγάλη Βρετανία την αξιολόγησή της με το άριστο “ΑΑΑ” εντός του Απριλίου πραγματοποίησε σήμερα ο οίκος Fitch, καθώς υποβάθμιση την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας σε “ΑΑ+”, με σταθερό outlook.

Αιτία της υποβάθμισης είναι η νέα εκτίμηση των αναλυτών του οίκου για το βρετανικό χρέος και το έλλειμμα, καθώς ο Fitch είχε προειδοποιήσει ότι η αποτυχία της σταθεροποίησης του λόγου του ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 100% θα ήταν λόγος υποβάθμισης, και σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις ο λόγος χρέους θα φτάσει στο 101% το 2015-2016, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 97%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το έλλειμμα παραμένει στο 7,4% του ΑΕΠ της χώρας και δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 6% μέχρι το τέλος της τρέχουσαν κυβερνητικής θητείας. “Ο χαμηλότερος ρυθμός της μείωσης του ελλείμματος σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει σημαντικές περικοπές δαπανών (ή/και φορολογικές αυξήσεις), ώστε το δημόσιο χρέος να σταθεροποιηθεί και να μειωθεί μεσοπρόθεσμα”, επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody's έχει ήδη υποβαθμίσει τη Μεγάλη Βρετανία από τον Φεβρουάριο, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ο οίκος Standard & Poor's διατήρησε το “ΑΑΑ” της χώρας, αλλά και το αρνητικό outlook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου