Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Financial Times: Οι αναπτυσσόμενες χώρες πουλάνε Ευρώ...

Περί τα 45 δισ. ευρώ πούλησαν το 2012 οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσόμενων χωρών. Πρόκειται για μείωση κατά 8% της συμμετοχής του κοινού νομίσματος στα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα. Τα στοιχεία, τα οποία παραθέτουν οι Financial Times υπό την επίκληση στατιστικών του ΔΝΤ, καταδεικνύουν την κρίση εμπιστοσύνης γύρω από το εγχείρημα της Ευρωζώνης.

«Το ευρώ θα είναι το νούμερο 2 διεθνές νόμισμα, αλλά δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν προοπτικές να αμφισβητήσει το δολάριο», εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Τζέφρι Φρένκελ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωζώνη, στο πλαίσιο
του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, λόγω των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους.

Πλέον, οι επενδύσεις των αναπτυσσόμενων χωρών σε ευρώ αντιστοιχούν μόλις στο 24% των συνολικών διαθεσίμων. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 (31% το 2009). Η συμμετοχή του δολαρίου στα συνολικά παγκόσμια διαθέσιμα διατηρήθηκε σταθερή σε ποσοστό της τάξης του 60%, περίπου.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες στράφηκαν επίσης σε άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας και τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών. Η Κίνα και η Βραζιλία υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μία συμφωνία ανταλλαγής (swap) ύψους 30 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την οποία κάθε μία θα μπορεί να δανειστεί το νόμισμα της άλλης σε περίπτωση αναταραχής στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Φρένκελ, τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης πλήττουν οι ανησυχίες για τη φερεγγυότητα της ισπανικής και της ιταλικής οικονομίας, την ώρα που υποχωρεί ο βαθμό ενοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο ίδιος εισηγείται την προώθηση μιας ενιαίας αγοράς κρατικών ομολόγων, σημειώνοντας πάντως ότι ίσως είναι ήδη αργά για το ευρώ, καθώς τα ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικά νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών έχουν καταγράψει μεγάλη πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου