Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Για ποιούς λόγους η Τρόικα δεν επιθυμεί την συγχώνευση Eurobank - Εθνικής



Για τα τεκταινόμενα στο τραπεζικό σύστημα θα διαβάσατε ήδη μια σειρά αναλύσεων στις εφημερίδες.. 

Εκείνο που δεν πρόκειται να μάθετε απ’ τους ειδικούς στα οικονομικά είναι τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η τρόικα δεν επιθυμεί τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.

Η αφορμή για το πλάκωμα της τρόικας με τους τραπεζίτες είναι επιπλέον δύο δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η τρόικα θεωρεί ότι εξαπατήθηκε γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών το πόσο έφτανε στα 16 δισεκατομμύρια ενώ σύμφωνα με το δικό της έλεγχο ξεπερνάει τα 18 δισεκατομμύρια.
Αυτή είναι η αφορμή γιατί οι πραγματικοί λόγοι είναι διαφορετικοί.

Πρώτον: Η τρόικα δεν θέλει τη συγχώνευση γιατί η δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας η οποία θα κουβαλάει και πολλά τοξικά δάνεια και επισφαλείς δεν είναι ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Αντίθετα δυο ξεχωριστές έχουν τη δυνατότητα να περάσουν πολύ γρήγορα σε ξένους επενδυτές.

Δεύτερον: Η τρόικα προτιμάει να δοθούν οι δυο τράπεζες σε ξένα σχήματα γιατί έχει κακή εμπειρία απ’ τη διοίκηση που ασκούν οι Ελληνες τραπεζίτες. Στην περίπτωση κατά την οποία συγχωνευτεί η Eurobank η μεγάλη Εθνική θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν πάρτι διάφοροι συστημικοί εφοπλιστές που επιβιώνουν με τα θαλασσοδάνεια καθώς και όλοι οι παράγοντες του πολιτικού συστήματος που μεσολαβούν στην κρατική Εθνική για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Η Εθνική θα συνεχίσει να συντηρεί το πελατειακό σύστημα με ότι συνεπάγεται για την πορεία της τράπεζας μια τέτοια εξέλιξη.

Βεβαίως όλοι οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οι μεσάζοντες του παρικμασμένου πολιτικού συστήματος επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μην αλλάξει χέρια η Εθνική. Μάλιστα προβάλουν για άλλοθι ότι αν την πάρουν οι ξένοι τότε θα υποστεί ζημιά η ελληνική οικονομία.

Βέβαια η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Μια ενδεχόμενη πώληση της Εθνικής σε ξένους θα σταματήσει ακαριαία το φαύλο κύκλο της διαπλοκής πολιτικών με επιχειρηματίες και το κυριότερο θα γλιτώσουν οι φορολογούμενοι τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για... διαρκείς ανακεφαλοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου