Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν συναλλαγές με την Κύπρο ή έχουν χρήματα εκεί

Αναζητείται λύση για όσους έχουν δάνεια στην Ελλάδα και καταθέσεις στην Κύπρο
Χιλιάδες Έλληνες  καταθέτες που είχαν μεταφέρει  το προηγούμενο διάστημα τις αποταμιεύσεις  τους στην Κύπρο βλέπουν σήμερα τα κεφάλαια τους να εγκλωβίζονται στο  νησί.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ζει και κινείται τις τελευταίες μέρες  σε καθεστώς μεγάλων περιορισμών σε ότι αφορά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.
Παράλληλα το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου –κατ΄  επιταγή του Eurogroup- κονιορτοποίησε, τον θεμέλιο λίθο του τραπεζικού συστήματος  που είναι η διασφάλιση των καταθέσεων.
Οι Έλληνες  καταθέτες στρέφονται στις ελληνικές τράπεζες, ζητώντας βοήθεια για να επαναπατρίσουν τα «δεσμευμένα» κεφάλαια τους.
Οι ελληνικές  τράπεζες, αναζητούν λύση, ώστε οι Έλληνες που έχουν δάνεια σε μία από τις τρεις
κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική) που απορροφήθηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα Πειραιώς, και ταυτόχρονα έχουν κατάθεση σε υποκαταστήματα τους στην Κύπρο, να μπορέσουν να αποπληρώσουν τμήμα τους από τα χρήματα που διατηρούν στο νησί (και είναι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ).
Όπως είναι  γνωστό με το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών, οι προθεσμιακές καταθέσουν δεν μπορούν να «σπάσουν» και ο καταθέτης να προχωρήσει σε μερική ή ολική ανάληψη τους. Αντίθετα και οι λογαριασμοί προθεσμίας που λήγουν ανανεώνονται αυτομάτως.
Την ίδια ώρα  στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δίνονται απαντήσεις σε μία σειρά εύλογων ερωτημάτων που απασχολούν τόσο τους Κύπριους, όσο και τους Έλληνες καταθέτες.

Για την πρόσβαση στις καταθέσεις τα ερωτήματα είναι:

1. Μπορώ να αποσύρω χρήματα από το λογαριασμό μου;
Ναι, μέχρι το ημερήσιο όριο. Το όριο είναι € 300 την ημέρα ανά κάτοχο λογαριασμού. Επιπλέον,  μπορείτε να κάνετε πληρωμές χωρίς όριο, εάν ο δικαιούχος έχει λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στις πληρωμές εκτός τράπεζας.
2. Τι  γίνεται αν χρειαστώ μετρητά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; ή ενώ είμαι στο εξωτερικό;
Ο Υπουργός Οικονομικών  έχει συστήσει επιτροπή για να εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στην επιτροπή μέσω της τράπεζας σας.
3. Πότε  θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα;
Οι περιορισμοί  θα επανεξετάζονται κάθε μέρα και  θα αρθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το διάταγμα προβλέπει την εφαρμογή τους για επτά ημέρες.
4. Οι  περιορισμοί ισχύουν και για  προθεσμιακές καταθέσεις (γραμμάτια)  που έληξαν μεταξύ 16 και 27 Μαρτίου;
Ναι – το άρθρο 3(ε) του διατάγματος είναι συναφές.

Για τις αναλήψεις μετρητών:

1. Υπάρχει όριο στο τι μπορώ να αποσύρω από τον τραπεζικό λογαριασμό μου;
Ναι, υπάρχει ημερήσιο όριο. Το όριο είναι € 300. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε πληρωμές χωρίς όριο, εάν ο δικαιούχος έχει λογαριασμό στην ίδια τράπεζα και, με περιορισμούς, για λογαριασμό σε άλλη τράπεζα.
2. Μήπως  το όριο ανάληψης μετρητών  ισχύει ανά κάτοχο λογαριασμού  ή ανά λογαριασμό;
Ισχύει ανά  κάτοχο λογαριασμού σε κάθε τράπεζα.
3. Το όριο ανάληψης μετρητών  ισχύει μόνο για αναλήψεις  από ΑΤΜ; Μπορώ να αποσύρω  περισσότερα στο ταμείο σε  υποκατάστημα τράπεζας;
Το όριο αυτό ισχύει ανεξάρτητα αν το αποσύρει κάποιος  από ΑΤΜ ή από ταμείο της  τράπεζας.
4.  Αν  δεν αποσύρω το ποσό των μετρητών που μου επιτρέπεται να αποσύρω ανά ημέρα, θα είμαι σε θέση να αποσύρω το υπόλοιπο ποσό αργότερα;
Ναι, μπορείτε να το αποσύρετε αργότερα. Για παράδειγμα, εάν κάνετε ανάληψη € 200 μόνο για  μία ημέρα, την επόμενη μέρα μπορείτε να αποσύρετε € 400, έναντι συνολικού ποσού € 600 την εβδομάδα.
5. Για  ποια περίοδο ισχύουν τα όρια  απόσυρσης; Πότε μπορώ να κάνω  ανάληψη μετρητών και πάλι  εάν έχω εξαντλήσει το ημερήσιο  όριο μου;
Πρόκειται για ημερήσιο όριο. Μπορείτε να αποσύρετε άλλα € 300 την επόμενη μέρα.

Για μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών:

1. Μπορώ  να μεταφέρω χρήματα μεταξύ  λογαριασμών της ίδιας τράπεζας;
Ναι.
2. Μπορώ  να μεταφέρω χρήματα σε λογαριασμούς  σε άλλες τράπεζες;
Ναι, μέχρι ένα  ορισμένο όριο. Μεταφορές για εμπορικές συναλλαγές μέχρι και € 5000 ανά ημέρα και ανά κατόχου λογαριασμού είναι ελεύθερες. Μεταφορές για  εμπορικές συναλλαγές άνω των €5000 υπόκεινται στην έγκριση της επιτροπής που συστάθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών.
Για ποσά μεταξύ €5000 και €200.000, θα υποβάλλονται αιτήσεις στη Επιτροπή και η ​​Επιτροπή θα λαμβάνει αποφάσεις εντός 24 ωρών. Πληρωμές μισθοδοσίας μπορεί να γίνονται χωρίς κανένα περιορισμό. Λεπτομέρειες για το πώς θα υποβάλλονται αιτήσεις στην επιτροπή θα ανακοινωθούν αργότερα.

Μεταφορά  κεφαλαίων εντός και εκτός Κύπρου:

1. Υπάρχουν  περιορισμοί για εμβάσματα από  το εξωτερικό;
Όχι, τα κεφάλαια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν  ελεύθερα.
2. Ποιο  είναι το ανώτατο όριο για  τις μεταφορές στο εξωτερικό;  Ποιες μεταφορές στο εξωτερικό  επιτρέπονται;
Μεταφορές στο  εξωτερικό για εμπορικές συναλλαγές μέχρι και € 5000 ανά ημέρα και ανά κάτοχο λογαριασμού είναι ελεύθερες. Μεταφορές για εμπορικές συναλλαγές άνω των € 5000 υπόκεινται στην έγκριση της επιτροπής που συστάθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών. Για ποσά μεταξύ € 5000 και € 200.000, η ​​Επιτροπή θα λαμβάνει τις αποφάσεις της εντός 24 ωρών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα μέχρι και € 5000 το μήνα.
3. Εάν  προτίθεμαι να ταξιδεύσω στο  εξωτερικό, πόσα χρήματα μπορώ  να μεταφέρω έξω από τη χώρα;
€1.000
4. Το  όριο μετρητών που μπορούν  να μεταφερθούν στο εξωτερικό  ισχύει και για αλλοδαπούς  που έχουν έρθει στην Κύπρο  στις διακοπές;
Ναι.

Για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

1. Η  πιστωτική ή χρεωστική μου  κάρτα εξακολουθούν να λειτουργούν;
Ναι. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να κάνετε πληρωμές σε λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα και, με περιορισμούς, εκτός τράπεζας. Μπορείτε επίσης να τις χρησιμοποιήσετε για πληρωμές στο εξωτερικό μηνιαίο όριο €5000.
2. Μπορώ  να χρησιμοποιήσω την πιστωτική  ή χρεωστική μου κάρτα στο εξωτερικό;
Ναι, με την προϋπόθεση να μην υπερβούν το μηνιαίο όριο των €5000 ανά άτομο ανά τράπεζα.

Για τις επιταγές:

1. Μπορώ  να εκδώσω επιταγές από τον  τρεχούμενο λογαριασμό μου;
Ναι, αλλά εναπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα. Για παράδειγμα είναι πιθανό να γίνονται πληρωμές για συναλλαγές και για μισθολόγιο. Υπάρχουν όρια για ποσά τα οποία μπορούν να πληρωθούν (δες άρθρο 3(γ)).
2. Μπορώ  να εξαργυρώσω επιταγές;
Όχι.
3. Μπορώ  να καταθέσω επιταγές;
Ναι. Αν η επιταγή  θα κατατεθεί στην ίδια τράπεζα από την οποία θα αναληφθούν τα ποσά, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Αν η επιταγή θα κατατεθεί σε άλλη τράπεζα τότε εξαρτάται από τα περιοριστικά μέτρα (άρθρο 3(γ)) και χρειάζονται σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με το Διάταγμα για επιταγές μέχρι €5000 δεν υπάρχουν περιορισμοί για την κατάθεση, ενώ για μεγαλύτερα ποσά χρειάζεται η έγκριση της ΚΤΚ. Κυβερνητικές επιταγές και επιταγές της Κεντρικής Τράπεζας μπορούν να κατατεθούν σε οποιανδήποτε τράπεζα.
4. Υπάρχουν  περιορισμοί στις κυβερνητικές επιταγές;
Δεν υπάρχουν περιορισμοί  για κυβερνητικές επιταγές.
5. Μπορώ  να καταθέσω μία επιταγή που  εκδόθηκε από ένα Συνεργατικό  Ίδρυμα σε άλλο Συνεργατικό  Ίδρυμα;
Ναι. Όλα τα Συνεργατικά Ιδρύματα θεωρούνται σαν ένα χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα για τους σκοπούς των Περιοριστικών Μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου