Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Στάινμπρουκ: Η λιτότητα παγιδεύει χώρες όπως η Ελλάδα


Με την άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η λιτότητα «έχει φτάσει στα όριά της», φέρεται να συμφωνεί ο υποψήφιος των αντιπολιτευόμενων γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.
«Η λιτότητα παγιδεύει χώρες, όπως την Ελλάδα, σε έναν φαύλο κύκλο. Χωρίς ανάπτυξη, οι χώρες αυτές δεν μπορούν να γλιτώσουν από τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους», δήλωσε ο Στάινμπρουκ σύμφωνα με δημοσίευμα των
Financial Times.
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, η «αλλαγή του ανέμου» στη συζήτηση για τη λιτότητα φαίνεται ότι έχει ενθαρρύνει το SPD να επικρίνει την εμμονή της γερμανίδας καγκελαρίου στα φιλόδοξα προγράμματα λιτότητας, παρά τη βαθιά ύφεση σε μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης.
«Όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ (ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας) προωθούσε το 2003 και το 2004 τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δεν μείωνε ταυτόχρονα το έλλειμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του SPD για την οικονομία Ουμπέρτους Χάιλ. Παράλληλα με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο Χάιλ, η Ευρώπη χρειάζονται περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, μαζί με μία αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία μέσα από την αύξηση των μισθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου