Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η κατάσταση είναι οριακή, αλλά ο Σαμαράς επιμένει



«Η κατάσταση είναι οριακή. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» επιμένει o Αντώνης Σαμαράς, αν και θέλει να είναι αισιόδοξος, ατενίζοντας το 2014. «Το 2014 δεν αργεί. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Όλοι αναγνωρίζουμε τις δύσκολες ώρες, όμως, το 2013 μπορεί να αποτελέσει ένα έτος καμπής που θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε ανάκαμψη» είπε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στο Α΄ Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Αυτή η φράση είναι οδηγός για τον κ. Σαμαρά που ελπίζει ότι θα κερδίσει τη μάχη και λέει σε συνεργάτες του: «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε». Αν και βλέπει όμως ότι η κατάσταση στο εξωτερικό αλλάζει σιγά-σιγά, το εγχώριο μέτωπο αναμένεται να αποδειχθεί πιο σκληρό, διότι πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της εφαρμογής του προγράμματος.
Παράλληλα πρέπει να λήξει και θετικά η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να αποκλειστεί οριστικά ότι θα ετοιμαστούν νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας που θα επιδράσουν καταλυτικά στο σώμα της
ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ο Πρωθυπουργός καλείται να διατηρήσει την εύθραυστη ισορροπία – τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους όσο και με τους βουλευτές της ΝΔ -, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς για να αντιστρέψει το κλίμα αμφισβήτησης της χώρας, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.
Βέβαια, όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι είναι ιδιαίτερα αγχωμένος για την έκβαση της προσπάθειάς του να κρατήσει τη χώρα όρθια και να διατηρήσει ενωμένη την τρικομματική κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στο εθνικό αφήγημα που έχει ξεκινήσει και εξιστορεί στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι, αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες και δίνει εθνική διάσταση στην προσπάθειά του.
Η κυβέρνηση κινείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και εν όψει των κρίσιμων σταθμών το επόμενο διάστημα – δηλαδή, τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στις 12 Απριλίου, ο Αντ. Σαμαράς επιζητεί χειροπιαστά αποτελέσματα.
Το άγχος είναι μεγάλο διότι ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επιχείρησης ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας, θέλει τις επόμενες εβδομάδες να δείξει στους πιστωτές ότι στη χώρα γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις, όπως π.χ. στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό, διότι υπάρχει στη συνέχεια η συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6 δισ. ευρώ, ενώ έρχεται η μεγάλη αξιολόγηση της τρόικας τον προσεχή Ιούνιο.
Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου