Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τρόικα: Μεγαλύτερο «αγκάθι» το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες.

Πριν από λίγο αποχώρησε ο Πολ Τόμσεν, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, ο οποίος συμμετείχε επίσης στις συζητήσεις.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι το δημόσιο, με την τρόικα να ζητά απολύσεις επίορκων και ίσες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ πιέζει και για επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και στην κεντρική διοίκηση και στους εποπτευόμενους
φορείς.

Ο κ. Μανιτάκης βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών όπου περίπου για 1 ώρα συμμετείχε στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Για επικοινωνιακούς λόγους και για να μην υπάρχουν σκιές γύρω από τις σχέσεις των δυο ανδρών ο υπουργός Οικονομικών συνόδευσε τον κ. Μανιτάκη έως το ασανσέρ του 6ου ορόφου προκειμένου να αποχωρήσει.

«Συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας», είπε ο κ. Μανιτάκης, ενώ ερωτηθείς για τη συνάντηση με την τρόικα ανέφερε ότι δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία, αλλά διευκρινήσεις οι οποίες και θα παρασχεθούν.

«Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Άλλωστε, εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις», είπε.

Εκτός από το Δημόσιο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν η οριστικοποίηση των σχεδίων για το νέο χαράτσι (Ενιαίο Φόρο Ακινήτων), με οριζόντια μείωση των συντελεστών πιθανότατα κατά 15%, αλλά και η ενιαία ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 48 δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου