Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης αλλιώς… σφύριξα κι έληξε


H νέα αναβολή της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα που είχε προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα δείχνει ότι επικρατεί μούδιασμα στην κυβέρνηση μετά τις δραματικές εξελίξεις με την τραπεζική συγχώνευση. Το Χρηματιστήριο καταρρέει, οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν μεγάλη πτώση ενώ η αγορά δε βλέπει με καλό μάτι το σπάσιμο του deal Εθνικής – Eurobank.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα διότι δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας τη συμφωνία αλλά και γιατί –και επικοινωνιακά και ουσιαστικά- στο κόσμο περνά ότι υποχώρησε στις απαιτήσεις τις τρόικας.
Τώρα, που τα υπόλοιπα θέματα μένουν ανοικτά, περιμένει την κυβέρνηση ένας Γολγοθάς τριών ημερών. Στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι την Πέμπτη ώστε ο Γ. Στουρνάρας να πάει στο άτυπο Γιούρογκρουπ και να πάρει το πράσινο φως για τη δόση των 8,8 δις ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι το Μάιο υπάρχουν λήξεις ομολόγων πολλών δις ευρώ.
Η αυριανή συνάντηση στις 4 το απόγευμα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα φανεί αν υπάρχουν τελικά τα καλά νέα  που γράφαμε νωρίτερα. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι πλέον να μην
αποδεχθεί άλλες από τις απαιτήσεις των τροικανών. Αν δηλαδή στην τελική συμφωνία υπάρξουν «γκρίζες» ζώνες που θα σημάνουν μεγαλύτερα βάρη για τους πολίτες τότε η κυβέρνηση θα έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα και μην απορήσετε αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.
Έστω κι αν αντέξει το βάρος της αποτυχίας στον τραπεζικό τομέα, κι έστω κι αν βγουν στην επιφάνεια και τα καλά από τον τερματισμό του deal (διότι υπάρχουν και τέτοια), η κυβέρνηση θα έχει υποστεί μια σημαντική ήττα γοήτρου και ουσίας.
Ένα ακόμη λάθος να γίνει στη διαπραγμάτευση τότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και στην κοινωνία.
Η «κόκκινη» γραμμή που έχει τεθεί είναι «όχι άλλα δημοσιονομικά μέτρα». Όμως, μετά τις χθεσινές εξελίξεις η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει και να πάρει κάποια καλά από την διαπραγμάτευση. Όπως για παράδειγμα αφορολόγητο για την εφαρμογή του χαρατσιού με έκπτωση 15%. Επίσης, πρέπει να πάψει η ασφυκτική πίεση για τις 25.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014. Αν φύγουν με εθελούσια έξοδο ή με συνταξιοδότηση τόσοι εργαζόμενοι αυτό δεν κόφτει την τρόικα.
Επίσης, δεν χωρά επικοινωνιακής αντιμετώπισης το να γίνει δεκτή η πρόταση για πρόσληψη 1.000 νέων σε καίριες θέσεις. Αυτό έλειπε να βγουν και να πανηγυρίζουν για κάτι τέτοιο όταν η ανεργία είναι στο 30% και οι μισοί νέοι δεν έχουν εργασία.
Θα πρέπει επίσης να επιδιώξει και να πετύχει μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, ένα μέτρο που απέτυχε παταγωδώς και το μόνο που έκανε ήταν να παγώσει η χώρα και να γεμίσει η Αττική με αιθαλομίχλη.
Πρέπει επίσης να πετύχει το μέγιστο με τις δόσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και φόρων καθώς και με τον ΦΠΑ στην εστίαση.
Και φυσικά πρέπει –αν θέλει να κερδίσει πόντους- να προωθήσει μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που θα αλλάξουν το κλίμα.
Τα στοιχήματα είναι πολλά και δύσκολα, όμως, δεν πάει άλλο με την υποχωρητικότητα απέναντι στους δανειστές. Ας μας πουν επιτέλους τι θέλουν διότι έτσι κι αλλιώς οδηγούμαστε στην άβυσσο. Τελευταία ευκαιρία έχει η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, αλλιώς… σφύριξα κι έληξε.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου