Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ανανέωση της ΝΔ ενόψει συνεδρίου


Σε αναδιάταξη δυνάμεων προχωρεί ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ που έχει μια ιδιαίτερη σημασία, λόγω του χρονικού σημείου -τέλη Ιουνίου- που θα γίνει και της προσπάθειας για μετεξέλιξη του κόμματος.
Ο Πρωθυπουργός, έχοντας ως κεντρική άποψη ότι το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά, προετοιμάζει, αργά και σταθερά τις αλλαγές στο κομματικό μηχανισμό, παρά το γεγονός ότι η κεντρική του στόχευση είναι η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος.
Ο Αντ. Σαμαράς θέλει, εκτός από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, να εκδηλωθούν τους επόμενους δυο μήνες έως το συνέδριο του κόμματος περί τα τέλη Ιουνίου, οι πρωτοβουλίες του για την ανασυγκρότηση της ΝΔ.
Το σχέδιο για τη νέα ΝΔ θα κατατμηθεί και θα υλοποιηθεί σταδιακά και στο αποκορύφωμα που θα είναι το συνέδριο, στόχος είναι να υπάρξει προσφορότερος χρόνος για ουσιώδη συζήτηση περί του μέλλοντος του κόμματος.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες πρώτο μέλημα του Αντ. Σαμαρά είναι η διαμόρφωση ενός επιτελείου που θα
αναλάβει να συντονίσει τις τρέχουσες κομματικές υποθέσεις ως το συνέδριο, οπότε θα διαμορφωθεί η νέα κομματική δομή.
Οι εισηγήσεις για την ανάδειξη νέας γενιάς στελεχών έχουν υιοθετηθεί και είμαστε ενώπιον μιας ουσιαστικής αναγέννησης του κόμματος, η οποία δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα.
Το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά στον κομματικό μηχανισμό, πρόσωπα που έχουν άποψη και εικόνα για το κόμμα, αφού έχουν διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ.
Αυτή ήταν μια έξυπνη κίνηση, διότι ενσωματώνει αποστασιοποιημένα στελέχη που θα βοηθήσουν με την εμπειρία τους, την προσπάθεια αναγέννησης του κόμματος, ενώ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος για γραμματέας της ΝΔ.
Παράλληλα, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, μια νεοεκλεγείσα βουλευτής, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (Ιωαννίνων), ενώ αξιοποιήθηκαν σε άλλες θέσεις, πρόσωπα με κομματική παιδεία.
Ο Αντ. Σαμαράς ουσιαστικά έχει καταλήξει σε ένα συνθετικό σχήμα, στο οποίο ουσιαστικά εκπροσωπούνται όλες οι απόψεις (δεν αναφέρουμε τη λέξη τάσεις, διότι έχει αλλεργία η ηγετική ομάδα).
Προ ημερών κλήθηκαν στα γραφεία της ΝΔ, πρώην βουλευτές και πολιτευτές, μια κίνηση που σηματοδοτεί την ανάκληση στην ενεργό δράση, πεπειραμένων στελεχών που συνδέθηκαν με τις πρώτες περιόδους ανάπτυξης της ΝΔ. Με αυτή την κίνηση, ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, τονίζει την έννοια της «επιστροφής στις ρίζες».
Σε κάθε περίπτωση όμως τον τόνο στο κόμμα θα δίνουν εναργώς πρόσωπα που απηχούν τις απόψεις του Αντ. Σαμαρά, για το κομματικό μοντέλο, το οποίο σε τίποτε σχεδόν δεν θα μοιάζει με το σημερινό.
Π.χ., δεν θα υπάρχει η παραδοσιακή ιεραρχική δομή με «ανώτερα»-«καθοδηγητικά» και «κατώτερα» όργανα, και κυρίως δεν θα προβλέπονται διαδικασίες που ευνοούν την εκκόλαψη μηχανισμών.
Αν και οι μηχανισμοί και τα «μαγαζάκια», τελείωσαν μετά το 2009 και την νίκη του Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές, στόχος είναι να εξαλειφθούν τελείως οι «ενδιάμεσοι» και η κομματική βάση να εκφράζεται απευθείας για κάθε θέμα.
Ο Αντ. Σαμαράς θέλει ριζικές αλλαγές, διότι δεν αγνοεί ότι από την επομένη των εκλογών το κόμμα του εισήλθε σε φάση εσωστρέφειας. Στη ΝΔ αποτελεί κοινή ομολογία ότι τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια επέτειναν την εσωκομματική αποσύνθεση και αυτό κατέστη σαφές από την αδυναμία του κόμματος να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις εκλογικές υποχρεώσεις του και από την ανυποληψία των κομματικών οργάνων.
Ο Αντ. Σαμαράς ουσιαστικά έβγαλε πέρα δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μαΐου και Ιουνίου) σχεδόν μόνος, ενώ και στις ενδιάμεσες εξορμήσεις στην περιφέρεια οι οργανωτικές δυνατότητες του κόμματος απεδείχθησαν εξαιρετικά περιορισμένες.
Η αξιολόγηση που έχει γίνει δείχνει ότι το κόμμα ήταν σκελετός και είχε νεκρώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά κανείς δεν έλεγε να το πάρει απόφαση.
Η ώρα των αλλαγών έφθασε και ήδη κινούνται οι διαδικασίες για την αναγέννησή του, διότι χωρίς κόμμα δεν μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση και χωρίς κομματικό μηχανισμό, η παράταξη δεν έχει πιθανότητες για εκλογικές επιτυχίες.
Μάρκος Αυρήλιος
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου