Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης


Μετά τις πράγματι ψυχοφθόρες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στην κυβέρνηση έχουν κάθε δικαίωμα να είναι πιο ήρεμοι, να βλέπουν καλύτερα τα πράγματα και να ελπίζουν σε ακόμη καλύτερες ημέρες.
Τηρουμένων των αναλογιών ήταν μια καλή συμφωνία που δίνει σημαντικές ανάσες στη χώρα αφού περιέχει για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια μείωση κάποιου φόρου αλλά και πολλές δόσεις για αποπληρωμή οφειλών.
Επομένως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί που έκαναν τη διαπραγμάτευση, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται πιο «ελεύθεροι» και πιο «ξαλαφρωμένοι» από τα βάρη των προηγούμενων ημερών. Μην ξεχνάμε ότι στις διαπραγματεύσεις που έγιναν έπαθε εγκεφαλικό ένας από τους τροικανούς ενώ ο Στουρνάρας έχει πάθει υπερκόπωση από τα ξενύχτια με τον Τόμσεν.
Ωστόσο, με την τρόικα να ξανάρχεται τον Ιούνιο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει ο εφησυχασμός στην κυβέρνηση. Τα προβλήματα παραμένουν, η χώρα δεν έχει σε καμιά περίπτωση
σωθεί, υπάρχουν καυτά θέματα ανοικτά και το κυριότερο: Όλοι αναγνωρίζουν ότι η κοινωνία είναι στα όριά της και ακόμη και οι καλές ρυθμίσεις πολλές φορές αποτελούν τσιρότο σε μια μεγάλη πληγή.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Τρίτη προσπάθησε να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας, διότι εκτός από τους αριθμούς υπάρχει και η ψυχολογία η οποία αν δεν ανέβει τότε δε σώζεται η οικονομία.
Περάσαμε τον κάβο, υπάρχει ελπίδα στο βάθος του τούνελ, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, δε θα γίνουμε Ιφιγένειες, Grexit τέλος. Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του Αντ. Σαμαρά και καλά κάνει να τα υπενθυμίζει. Ως εδώ, όμως.
Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για να επιτευχθούν σημαντικοί στόχοι όπως:
- Να πειστεί η τρόικα ότι δεν πάει άλλο με τους φόρους και πρέπει να μειωθούν. Το είπε ο κ. Σαμαράς χθες προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μειώσεις στον ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στη φορολογία των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση πρέπει, λοιπόν, να τρέξει με… χίλια προκειμένου να πετύχει μειώσεις στους φόρους που θα προκαλέσουν αύξηση της κατανάλωσης και περισσότερο χρήμα στην αγορά.
- Να πάρουμε τις δόσεις που μας χρωστάνε χωρίς προβλήματα και το συντομότερο δυνατό αφού έρχονται και λήξεις ομολόγων στις 20 Μαΐου που πρέπει να καλύψουμε.
- Να δούμε τι θα κάνουμε με το δημόσιο τομέα. Καλό το «μαγείρεμα» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά υπάρχει η υπόσχεση για απολύσεις αρχικά των επίορκων και στη συνέχεια όσων καταργείται η θέση. Είναι η κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει στο σχέδιο ή θα ζήσουμε τον Ιούνιο ξανά το έργο με την τρόικα; Είναι έτοιμος ο Μανιτάκης και η ΔΗΜΑΡ να αποδεχθούν επώδυνες αλλαγές στο Δημόσιο ή θα παραμείνουν κολλημένοι με το θέμα; Επίσης, είναι έτοιμη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις και κάλυψη κενών θέσεων με άξιους εργαζόμενους κι όχι με άσχετους κομματικούς εγκάθετους; Διότι δεν υπάρχουν πια τέτοια περιθώρια.
- Να σκεφτεί η κυβέρνηση αν μπορεί να συνεχίσει με την ίδια σύνθεση ή θα πάει σε ανασχηματισμό. Διότι υπάρχουν πολλά θέματα να λυθούν. Αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί συνεχίζουν τη «λούφα και παραλλαγή» την ώρα που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να μη βουλιάξει το καράβι. Εδώ χρειάζεται στελέχη «Ταλιμπάν» κι όχι κρυμμένους υπουργούς που περιμένουν από άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
- Να σταματήσουν οι πανηγυρισμοί και να δούμε τι θα γίνει με την αγορά που συνδέεται άμεσα με την ανεργία. Να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και να πέσει ρευστό στην αγορά ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αλλιώς, δεν πα να λένε οι υπουργοί ότι έχουμε πλεονάσματα και το πρόγραμμα βγαίνει. Άμα οι άνεργοι συνεχίζουν να είναι εκατοντάδες χιλιάδες και να βρίσκονται σε απόγνωση, τι να τους κάνουμε τους ευημερούντες αριθμούς;
Προσοχή λοιπόν στην κυβέρνηση. Ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Η δουλειά δεν πρέπει να σταματήσει αλλιώς η Σταύρωση θα έρθει χωρίς Ανάσταση.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου