Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Στην τελική ευθεία από σήμερα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών




Στην τελική ευθεία για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου μπαίνουν οι τρεις συστημικές τράπεζες, ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha, με στόχο να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Την αρχή κάνει Alpha Bank, ανακοινώνοντας το σχέδιο για την άντληση έως 550 εκατ. ευρώ από την αγορά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της με υποχρέωση την κάλυψη του 10% ιδιωτικής συμμετοχής.

Τη σκυτάλη λαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ίσως και εντός της ημέρας προβεί σε ανάλογη ανακοίνωση, με στόχο να αντλήσει από ιδιώτες περί τα 530 εκατ. ευρώ. Η Societe General έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με 170 εκατ. ευρώ. Επίσης η Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένες
συνομιλίες για την απόκτηση της Millennium από τον πορτογαλικό όμιλο της BCP, η οποία θα συμμετάσχει στην αύξηση με ποσό περί τα 200-250 εκατ. ευρώ.

Η παγίδα

Κοινή «γραμμή» για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι να αντλήσουν τα περισσότερα δυνατόν κεφάλαια από την αγορά ώστε να αποφύγουν την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) υπέρ του ΤΧΣ, τα οποία θα κληθούν να… χρυσοπληρώσουν με επιτόκιο από 7% για να επιστρέψουν τα κεφάλαια αυτά.

Η τρίτη συστημική τράπεζα, η Εθνική, βρίσκεται σε φάση νομικής συγχώνευσης με τη Eurobank, την οποία επιδιώκει να ολοκληρώσει μέσα στον Μάιο, ώστε να προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων από την αγορά, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο. Μάλιστα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Π. Χριστοδούλου, ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ότι «είναι πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της νέας Εθνικής».

Την παράταση αυτή άτυπα η τρόικα την έχει δώσει ώστε οι ΑΜΚ να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούνιο αντί για Απρίλιο βάσει του Μνημονίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών για λόγους αρχής επιμένει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της φέρεται να έστειλε επιστολή στις συστημικές τράπεζες ζητώντας τους πρώτον, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους και δεύτερον, ως τις 15 Απριλίου να γνωστοποιήσουν τη στρατηγική τους για το πώς θα καλυφθεί το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου