Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μπαρόζο: Στα όριά τους οι πολιτικές λιτότητας



Διαπιστώνοντας μεν ότι πολιτικές λιτότητας έφθασαν στα όριά τους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «πολιτική διαστρέβλωση» το να επιρρίπτονται στην ΕΕ, οι ευθύνες για τα προβλήματα χωρών με δημοσιονομικές ανισορροπίες ενώ αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, την απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές παραβίασαν τις συνθήκες και τους κανόνες της ΕΕ.
Ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε ότι οι σημερινές πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους και υπογράμμισε ότι για να πετύχουν θα πρέπει να τυγχάνουν της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης.
Σε παρέμβασή του σε συνέδριο που διοργάνωσε το «Think Tank Dialogue», o Ζ. Μ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη οι πολιτικές λιτότητας να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι είναι λάθος να
τίθεται το δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε τις πολιτικές λιτότητας για τη διόρθωση των ελλειμμάτων και των δημοσιονομικών ανισορροπιών που, όπως τόνισε, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, είναι απαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και όχι «εικονική», που βασίζεται στη συσσώρευση χρεών.
Παράλληλα, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να χορηγείται, υπό όρους, παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.
«Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου