sΠρώτο Θέμα: Η συμφωνία της Γενεύης που προβλέπει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης είναι το μοναδικό μέσο τερματισμού της συριακής κρίσης, δήλωσε  ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, απεσταλμένος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η διεθνής συμφωνία που υιοθετήθηκε στις 30 Ιουνίου του 2012 είναι «η βάση για πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης», τόνισε σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας ο Μπογκντάνοφ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βηρυτό.
Η συμφωνία ζητεί τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Συρία και
προβλέπει την δρομολόγηση μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, ωστόσο δεν αναφέρεται στην τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ-’Ασαντ.
«Στόχος της συμφωνίας της Γενεύης στην οποία βασίζουμε τις προσπάθειές μας είναι η έναρξη ενός εθνικού διαλόγου ανάμεσα στους Σύρους, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι ν΄αποφασίσουν για το μέλλον το δικό τους και της χώρας τους», υπογράμμισε ο ρώσος αξιωματούχος.
«Αποστολή μας είναι να τούς βοηθήσουμε ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο Μπογκντάνοφ, ο οποίος είναι επίσης υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Η συμφωνία αυτή επετεύχθη στη Γενεύη από την Ομάδα Δράσης για τη Συρία, που απαρτίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία), από τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, την Τουρκία και από τους γενικούς γραμματείς του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, αλλά και από την ΕΕ.