exodosΤο 1825 ο Κιουταχής συγκέντρωσε μεγάλο στρατό στην Λάρισα και κατευθύνθηκε στο Μεσολόγγι. Έτσι ξεκίνησε η πολιορκία…
Όλες οι επιθέσεις που επιχειρήθηκαν εναντίον της πόλης απέτυχαν.
Οι Μεσολογγίτες ήρθαν σε συνεννόηση με τον Καραϊσκάκη, ο οποίος επιτέθηκε στον Κιουταχή, αναγκάζοντάς τον να περάσει σε θέση άμυνας.
Έτσι στο παιχνίδι μπήκε και ο Ιμπραήμ προς ενίσχυση του Κιουταχή.
Ως τον Φεβρουάριο του 1826 τα τουρκικά στρατεύματα δεν είχαν σημειώσει καμία ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο Ανδρέας Μιαούλης με τον στόλο του κατάφερνε να ανεφοδιάζει το Μεσολόγγι και η άμυνα των πολιορκημένων παρέμενε ισχυρή.
Σε μικρό διάστημα όμως οι Τούρκοι κατέλαβαν καίρια γεωστρατηγικά σημεία με αποτέλεσμα ο
ανεφοδιασμός να καταστεί ανέφικτος.
Η κατάσταση γινόταν όλο και πιο αφόρητη εντός των τειχών…
Πείνα, εξαθλίωση αλλά οι Μεσολογγίτες όρθιοι… Δεν παραδίνονταν! Δεν ήταν στην φύση τους η υποταγή!
Αντί αυτής προτίμησαν μία έξοδο, που θα έμενε στην ιστορία ως η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου και θα αποτελούσε παράδειγμα για πολλές γενιές Ελλήνων…
Βέβαια, όπως ήταν φυσικό για μία χώρα που «γέννησε» τους μεγαλύτερους ήρωες αλλά και τους μεγαλύτερους προδότες, το σχέδιό τους διέρρευσε με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη μάχη και έπειτα μεγάλη σφαγή.
Παρά τις αντιξοότητες που περνούσαν όλες αυτές τις μέρες οι Μεσολογγίτες δεν δίστασαν να δώσουν την τελευταία ηρωική τους μάχη, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στον τουρκο-αιγυπτιακό στρατό.
Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και μόνο 1.500 περίπου κατάφεραν να διασωθούν.
Οι γενναίοι αυτοί Έλληνες με το τεράστιο ψυχικό απόθεμα ας μείνουν αθάνατοι στην καρδιά και το μυαλό μας, ώστε να μας δείχνουν τον δρόμο! Ό,τι και αν περνάμε δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω αλλά να αγωνιζόμαστε όλο και περισσότερο!
Δείτε το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ελευθεροι Πολιορκημένοι» μελοποιημένο από τον Νίκο Ξυλούρη, καθώς και την ταινία που είναι αφιερωμένη στην Πολιορκία του Μεσολογγίου με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη.