Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Σφάζονται πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ

Tα μαχαίρια έχουν (ξανα)βγει στον ΣΥΡΙΖΑ. Mε φόντο το δεύτερο σκέλος της Πολιτικής Γραμματείας, που θα διεξαχθεί -εκτός απροόπτου και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα- την Τρίτη, αλλά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 με 16 Απριλίου, τόσο το Αριστερό Ρεύμα όσο και οι «ηγετικοί» φρόντισαν να δείξουν τα δόντια τους. Από τη στιγμή μάλιστα που την προηγούμενη εβδομάδα η Γραμματεία, λόγω της αποχώρησης του κ. Τσίπρα, δεν προχώρησε σε αναλυτική συζήτηση και περιορίστηκε στα διαδικαστικά, οι δύο πλευρές βρίσκονται ήδη στα... χαρακώματα.

Ενδεικτική είναι η συνέντευξη του επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε ότι στο κόμμα του δεν πρέπει να υπάρχουν «κακώς νοούμενα κεκτημένα», έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο κόσμος της Αριστεράς είναι πιο τολμηρός από τις ηγεσίες της» τόνισε στο «Βήμα της Κυριακής», δείχνοντας εξαρχής τις διαθέσεις του. Μάλιστα, ως
προς τη συνεργασία με τον Π. Καμμένο υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε να εντάσσεται στις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, μετά και την αλλαγή πλεύσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για χάρη του εσωκομματικού ακροατηρίου, έσπευσε χθες να διαμηνύσει ότι «ούτε το ευρώ ούτε η δραχμή μπορεί να είναι φετίχ», προσεγγίζοντας τη ρητορική της μειοψηφίας.

Πλέον στην Κουμουνδούρου αναζητείται η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις αρχικές θέσεις του κόμματος για το «όχι» των Κυπρίων και στην απόφαση που εν τέλει εφαρμόζεται. Εκεί εντάσσεται η πρόταση για δημοψήφισμα, που πλέον μπήκε στο χρονοντούλαπο, αλλά και η μισή «στροφή» περί ευρώ και δραχμής. Ορισμένοι μάλιστα κατηγορούν πλέον τον κ. Τσίπρα, αλλά και τη στενή ηγετική ομάδα, για «μη επαρκή αξιολόγηση», κάτι που έχει φέρει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύσκολη θέση. Το μεγάλο στοίχημα που καλείται ο ίδιος να επιλύσει εν όψει των κρίσιμων εσωκομματικών μαχών είναι να πείσει τους διαφωνούντες ότι το κόμμα δεν έχει εγκαταλείψει τις θέσεις περί κατάργησης του Μνημονίου, αλλά και το ότι διαθέτει «plan b» σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά σε σχέση με όσα υπολόγιζε.


Αλέξανδρος Διαμάντης
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου