Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Φέκτερ: Νήσος φοροδιαφυγής η Βρετανία


«Νήσο ευδαιμονίας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος» χαρακτήρισε τη Βρετανία η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε κοινές συνεντεύξεις της με τον αυστριακό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, στις εφημερίδες «Ντι Πρέσε» και «Κουρίρ».



«Εκείνα που ζητάμε από την Κύπρο, ένα μικρό νησί, πρέπει να τα απαιτήσουμε και από τη Βρετανία, καθώς δεν είναι δίκαιο εκεί οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων να είναι οι πραγματικοί φορολογικοί παράδεισοι», παρατήρησε η κ. Φέκτερ.


Κατά την άποψή της αυστριακής υπουργού οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την αυτόματη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να συνιστούν μονόδρομο

αφού, όπως είπε, το Ντέλαγουερ και η Νεβάδα αποτελούν φορολογικούς παραδείσους, διευκολύνουν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και πρέπει να σταματήσουν κάθε τέτοια δραστηριότητα.


Επισήμανε ακόμη ότι ήδη η Αυστρία συνεργάζεται για το άνοιγμα λογαριασμών σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή φορολογική απάτη, ενώ από την άλλη φορολογεί τους τόκους κι αποδίδει το φόρο στη χώρα προέλευσης του καταθέτη.

Τόσο η αυστριακή υπουργός Οικονομικών όσο και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών ανέφεραν ακόμη ότι τηρούν στάση αναμονής για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Αυστρίας με την Ε.Ε. ως προς την αυτόματη διαβίβαση πληροφοριών, για την οποία πρέπει να διευκρινιστεί σε τι συνίσταται επακριβώς.

Αν πρόκειται οι φορολογικές αρχές να έχουν καθημερινά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα όλων των καταθετών, η Αυστρία δεν μπορεί να συναινέσει, διευκρίνισαν, καθώς, όπως είπαν, αυτό θα αποτελούσε παρέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα, κάτι που συμβαίνει στη Γερμανία.

Οι δύο πολιτικοί τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των καταθετών με την κ. Φέκτερ να επισημαίνει μάλιστα ότι αναμένεται γνωμοδότηση για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η παρέμβαση των αρχών χωρίς να συνιστά παραβίαση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου