Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Κυβέρνηση: Ενδεχόμενη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμασνης




Χωρίς νέα μέτρα περνά η κυβέρνηση τον κάβο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και πλέον ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών μας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που θα επισημοποιηθεί πιθανότατα στις νέες διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, ενώ ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει και στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο τον Σεπτέμβριο. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί εξάλλου για τον Αντώνη Σαμαρά προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσα μάλιστα στην τουριστική περίοδο ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός έδωσε και σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και φαίνεται πως τελικά έχει πάρει ήδη το πράσινο φως, αρκεί βέβαια μέχρι τον Ιούνιο να μην προκύψουν νέα προβλήματα που θα αλλάξουν τους σχεδιασμούς της τρόικας. Οσον αφορά τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως θα δοθεί μια πραγματική ανάσα στην ελληνική κοινωνία αλλά και το κατάλληλο πολιτικό μήνυμα πως υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να αρχίσει μια σταδιακή, και με μικρά στην αρχή βήματα, ανακούφιση εκείνων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται κυρίως από την οικονομική κρίση.
Με την αναχώρηση της τρόικας ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου όσον αφορά τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, με παράλληλη έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε καθώς σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται παρασκηνιακές συγκρούσεις ενώ καλύτερα είναι τα πράγματα όσον αφορά τα μεγάλα έργα τα οποία μετά και την καταβολή των οφειλομένων στους ιδιώτες από το κράτος θα ξεκινήσουν και πάλι τις επόμενες μέρες.
Αμεση προτεραιότητα δίνει παράλληλα ο πρωθυπουργός στο να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έτσι ώστε να ενισχυθεί και η ρευστότητα στην αγορά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους γενικά για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη πολιτική διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Από εκεί και πέρα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συνεχισθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας και έτσι από το φθινόπωρο να είμαστε έτοιμοι για τη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει για ένα νέο γενναίο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το γεγονός μάλιστα ότι φαίνεται να έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα επιβληθούν πιθανότατα ακόμα και για το 2014 νέα μέτρα, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τους δίνει μια μεγάλη ανάσα στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα πως οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο.


Μετά τον Ιούνιο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα


Οι τελευταίες εβδομάδες κύλησαν στους ρυθμούς της τρόικας και είναι σαφές πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. Η αλήθεια είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επισημάνει τις αδυναμίες που υπάρχουν και κυρίως γνωρίζουν πολύ καλά ποιοί υπουργοί δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Αν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό του επιτελείο καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε νέες καθυστερήσεις. Το σίγουρο πάντως είναι πως ο ανασχηματισμός θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες και πιθανά όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα τον Ιούνιο.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ήθελε να μπει στην παρούσα φάση και σε μια εσωτερική διαπραγμάτευση με τους κυβερνητικούς εταίρους για τα στελέχη που θα πλαισιώσουν το κυβερνητικό σχήμα. Εξάλλου και οι πιέσεις κυρίως από το ΠΑΣΟΚ έχουν περιοριστεί μετά και την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην μπει στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για συγκεκριμένους υπουργούς οι οποίοι επέλεξαν να περιορίσουν το προσωπικό πολιτικό τους κόστος και δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του Αντώνη Σαμαρά για επιτάχυνση του έργου τους. Δυσφορία για υπουργούς υπάρχει και από το οικονομικό επιτελείο καθώς η συνεργασία ακόμα και τις δύσκολες ώρες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν ήταν με όλους άψογη.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει όλο το τελευταίο διάστημα θέσει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα και δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος σηκώνει το τηλέφωνο όταν «λήξει» η προθεσμία, για να ενημερωθεί για την πορεία της υλοποίησης του συγκεκριμένου ζητήματος.

Αν και η κυβερνητική συνοχή δοκιμάστηκε το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των αλλαγών στο Δημόσιο, το κλίμα μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων παραμένει ιδιαίτερα καλό. Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα υπάρξει και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
 Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου