Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Διατηρείται το κλίμα έντασης μεταξύ Κίνας & Ιαπωνίας

CHINANAVYLarge 2Τρία σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής εισήλθαν τη Δευτέρα στα ύδατα των διαφιλονικούμενων νήσων Senkaku/Diaoyu στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή.
Τα σκάφη εισήλθαν στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων στις 6.30 π.μ. ώρα Ελλάδος (1.30 μ.μ. τοπική ώρα), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για την πρώτη κίνηση του συγκεκριμένου τύπου από πλευράς Κίνας μετά τις 6 Μαρτίου.
Το Πεκίνο στέλνει συχνά πλοία της Ακτοφυλακής (μεγέθους κορβέτας!), αλλά και αεροσκάφη στον ευρύτερο χώρο του αρχιπελάγους γύρω από τις πέντε ακατοίκητες νήσους, μετά την εθνικοποίησή
τους από πλευράς Ιαπωνίας τον Σεπτέμβριο του 2012.
Η συγκεκριμένη εδαφική διαφορά είχε προκαλέσει κύμα αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων, οι οποίες είχαν λάβει και βίαιο χαρακτήρα, σε ολόκληρη την Κίνα.
Το Τόκιο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία ειδικής δύναμης 600 ανδρών και 12 πλοίων για την παρακολούθηση και την φύλαξη των νησιών Σενκάκου.
Το αρχιπέλαγος βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά των ακτών της Ταϊβάν, η οποία διεκδικεί επίσης τα νησιά ως κρατική συνέχεια του καθεστώτος της εθνικιστικής Κίνας μετά το 1949, και 400 χιλιόμετρα δυτικά του ιαπωνικού νησιού της Οκινάουα.
Πέραν της στρατηγικής θέσης του νησιωτικού συμπλέγματος, το υπέδαφος του συγκεκριμένου αρχιπελάγους θεωρείται πλούσιο σε υδρογονάνθρακες. (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου