Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση με το χαράτσι της ΔΕΗ

Μπλόφα ή πραγματικό και ανυπέρβλητο εμπόδιο που απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση; Πολύ σύντομα θα μάθουμε, ωστόσο, τις τελευταίες ώρες γινόμαστε μάρτυρες μια ξαφνικής πολιτικής αστάθειας με αφορμή το χαράτσι στα ακίνητα.
Λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό στην κυβέρνηση, εκτός κι αν πρόκειται για ακόμη μια τεχνητή ένταση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια μια μεγαλειώδης κωλοτούμπα που επικοινωνιακά θα εμφανιστεί ως νίκη σε βάρος της… ανάλγητης Νέας Δημοκρατίας.
Η ουσία είναι ότι η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δε δέχεται να συνεχιστεί και το 2013 το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και ζητά την αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος έγινε εκτενής συζήτηση με τις πληροφορίες να λένε ότι ισχύει η γραμμή για αντικατάσταση του χαρατσιού. Με τη θέση αυτή θα πάει αύριο στο Μαξίμου ο Φ.
Κουβέλης. Κι όλα αυτά παρ’ ότι στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για έκπτωση στο χαράτσι, κυρίως για τα ακίνητα μεσαίας και μικρής αξίας. Από τη ΔΗΜΑΡ διαρρέουν ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν τους μίλησε για συγκεκριμένο ποσοστό αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σκέψεις είναι ένα «κούρεμα» του ΕΕΤΗΔΕ από 10% έως 20%.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι αν η ΔΗΜΑΡ πει όχι στο χαράτσι τότε κι αυτό δε μπορεί παρά να μην το ψηφίσει, αν και ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που το έβαλε στη ζωή μας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι θα ισχύσει και φέτος το χαράτσι, αλλά σημαντικά μειωμένο ενώ υπάρχουν και κάποιες πιο «σκληρές» φωνές που προκαλούν τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση. «Ας μην το ψηφίσουν», διαμηνύουν ορισμένοι.
Το σίγουρο είναι ότι αν όλα αυτά είναι αληθινά τότε θα έχουμε ένα ακόμη θρίλερ τις επόμενες ημέρες. Κι επίσης, υπάρχει και το πρόβλημα για το πώς θα περάσει η επέκταση του χαρατσιού του 2013. Κάποιοι τονίζουν ότι πρέπει να περάσει από τη Βουλή με ξεχωριστό νομοθέτημα αφού ο νόμος που το επέβαλε έκανε λόγο για έκτακτο μέτρο μόνο για το 2011 και 2012.
Άλλοι λένε ότι μπορεί να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, γεγονός που θα προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου