Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Προβάδισμα Μπερλουσκόνι στις δημοσκοπήσεις - Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις προτείνει η «επιτροπή σοφών»

Σαρωτικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις πρότεινε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας η δεκαμελής «επιτροπή σοφών», την οποία είχε ορίσει ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να προτείνει λύσεις στο θεσμικό και πολιτικό αδιέξοδο στη Ρώμη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters δεν φαντάζει πιθανό η επιτροπή να καταλήξει σε μίνιμουμ πρόγραμμα το οποίο να μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για συνεργασία των κοινοβουλευτικών πολιτικών συνασπισμών.

Η επιτροπή πρότεινε σειρά αλλαγών στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, μεταξύ άλλων το χτύπημα της γραφειοκρατίας, μείωση των πόρων και του όγκου του πολιτικού συστήματος, βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η Ιταλία πρέπει να προστατεύσει τις οικογένειες οι οποίες έχουν χτυπηθεί από την ύφεση και να ενθαρρύνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παραμένοντας εντός των φορολογικών στόχων του προγράμματος λιτότητας, σημειώνει παράλληλα στο πόρισμά της η επιτροπή.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, οι «δέκα σοφοί», τάσσονται υπέρ ενός «μεικτού εκλογικού νόμου», που να προβλέπει πριμ εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη, ώστε να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας και να ενισχυθεί η συνολική σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα, προτείνεται η μείωση του αριθμού των γερουσιαστών σε 120 (σήμερα είναι 315) και των βουλευτών σε 480 (από 630). Οι εμπειρογνώμονες που επέλεξε ο Ιταλός πρόεδρος τάσσονται επίσης υπέρ της μετατροπής της Γερουσίας σε σώμα που να εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων —υπό τις πρέπουσες μορφές και με τους απαιτούμενους ελέγχους των διαφόρων δαπανών— αποτελεί μη απαλείψιμο στοιχείο για μια ορθή δημοκρατική άμιλλα και για να αποφευχθεί ο αθέμιτος επηρεασμός της πολιτικής δράσης από τον πλούτο των ιδιωτών», τονίζουν οι ιταλοί «σοφοί», στα συμπεράσματά τους.

«Οι αποφάσεις ανήκουν πλέον στις πολιτικές δυνάμεις και θα είναι δουλειά του διαδόχου μου να εξαγάγει συμπεράσματα», υπογράμμισε ο κ. Ναπολιτάνο, μετά τη συνάντησή του με την επιτροπή.

http://ysterografa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου