Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μάχες στη Συρία για τον έλεγχο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

CE6FEE8C5B232DE17267A0CDEFE65F9DΙσλαμιστές αντάρτες συγκρούονται με άνδρες των τοπικών φυλών στην ανατολική Συρία για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής, ανέφεραν σήμερα ακτιβιστές.
Μια διένεξη για ένα κλεμμένο βυτιοφόρο στην πόλη Μασρίμπ της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, στα σύνορα του Ιράκ, εξελίχθηκε σε μάχη μεταξύ των φυλών και των μαχητών του Μετώπου Νόσρα, μιας οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη σύγκρουση που ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου και κράτησε τουλάχιστον 10 ημέρες.
Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ
και των διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων μπαίνει στον τρίτο χρόνο, αναδύονται δευτερεύουσες διενέξεις κυρίως για τον έλεγχο πετρελαϊκών κοιτασμάτων και άλλων φυσικών πόρων. Αντάρτες και μέλη των φυλών στο Ντέιρ αλ Ζορ αλληλοκατηγορούνται για κλοπή πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης της περιοχής.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και έναν μαχητή του Μετώπου Νόρσα, η φυλή Μασρίμπ ζήτησε βοήθεια από τις δυνάμεις του Άσαντ για να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες. Η ισλαμική οργάνωση αντέδρασε ανατινάζοντας 30 σπίτια μετά τη μάχη στην οποία σκοτώθηκαν 17 αντάρτες. Τουλάχιστον οι τέσσερις από αυτούς ήταν ξένοι, είπε ο μαχητής αυτός.
Οι χωρικοί «σκότωσαν ορισμένους άνδρες μας και ακρωτηρίασαν τις σορούς τους, γεγονός που κινητοποίησε αμέσως το Μέτωπο (...) είδαμε ότι λάμβαναν βοήθεια από το καθεστώς που τους έστειλε όπλα και πυρομαχικά», είπε ο άνδρας αυτός μιλώντας μέσω Skype.
Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν διασταυρωθεί, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η Δαμασκός στους ξένους δημοσιογράφους. (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου