Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Με έρημο ρευστότητας μοιάζει η πραγματική οικονομία

Φανταστείτε πόσο πολύ λείπει το ρευστό από την αγορά που ακόμη κι αν έχουν δοθεί 3,2 δις ευρώ κανείς δεν το καταλαβαίνει, κανείς δεν αισθάνεται ότι κάτι αλλάζει. Και δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος της πραγματικής οικονομίας που μοιάζει με την έρημο που όσο νερό κι αν της δίνεις.. δύσκολα θα γίνει όαση.
Το υπουργείο Οικονομικώς έδωσε στοιχεία σχετικά με την πληρωμή από το δημόσιο των χρεών του προς ιδιώτες.
Ως τέλος Μαρτίου φέτος εγκρίθηκαν 3,16 δισ. ευρώ συνολικά για αποπληρωμή παλαιών χρεών του δημοσίου, δηλαδή σχεδόν 1 δισ. μέσα σε ένα μήνα έναντι του Φεβρουαρίου όπου είχαν εγκριθεί συνολικά 2,3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο στην αγορά δεν έφτασαν ακόμα παρά μόλις περίπου 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά σχεδόν.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μέσα στο  2013 θα πρέπει συνολικά να αποδοθούν στις επιχειρήσεις τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, όσα ήταν συνολικά τα χρέη ως το 2011, αλλά και τουλάχιστον 1 δισ. επιπλέον ως μερική εξόφληση για μερικά τουλάχιστον από τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά
το 2012.
«Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο.
Οι ρυθμοί πάντως παραμένουν χαμηλοί. Από τα 1,5 δισ. μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί –μεταξύ άλλων- 6.624 εφάπαξ του Δημοσίου και 1.100 εφάπαξ της ΔΕΗ. Αναλυτικότερα, τα συνολικά στοχεία δείχνουν ότι:
-το Δεκέμβριο εγκρίθηκαν αιτήματα 363 εκατ. ευρώ και έγιναν πληρωμές 199 εκατ. ευρώ
-τον Ιανουάριο οι εγκρίσεις ανήλθαν στα 548 εκατ ευρώ και οι πληρωμές στα 334 εκατ. ευρώ
-τον Φεβρουάριο οι  χρηματοδοτήσεις διαμορφώθηκαν στα 924 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στα 198 εκατ. ευρώ
-το Μάρτιο οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν έφθασαν στο 1,3 δις ευρώ και οι τελικές πληρωμές στα 792 εκατ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μάλιστα ότι οι αιτήσεις που είναι προς έγκριση από το ΓΛΚ αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ.
Η ουσία είναι ότι εγκρίνονται τα κονδύλια αλλά στην αγορά δε φτάνουν όλα γιατί όπως πάντα το κράτος είναι «καθυστερημένο». Γραφειοκρατία απίστευτη που όλοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους μπας και δει χρήμα η αγορά. Τα 8 δις είναι πολλά λεφτά και ίσως μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Ιδωμεν.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου