Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Πανσλαβική συνάντηση για τη διατήρηση του ονόματος «Μακεδονία»

80205-78389-gkrouephski 2
Με το σύνθημα  «Μακεντόνια ντα ε βέτσνα» [Η Μακεδονία είναι αιώνια] πραγματοποιήθηκε χθες στο χωριό Τάρνοβο της Μπίτολα, η 30η συνεδρίαση των πανσλαβικών ενώσεων  των καταγόμενων από τη γεωγραφική Μακεδονία, ήτοι από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία καθώς και εκπρόσωποι από υπερατλαντικές χώρες.
Βασικό μήνυμα στη συνάντηση ήταν να διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στη συνάντηση συζητήθηκε και η εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων των σλαβικών μειονοτήτων στις γειτονικές  των Σκοπίων χωρών.
Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε τους συλλόγους να συνεχίσουν  με πράξεις και πρωτοβουλίες τη θέλησή τους για τη διατήρηση και διάδοση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.
«Γνωρίζουμε ότι είμαστε «Μακεδόνες» και η συνείδησή μας αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εμπόδιο στην ένταξη της χώρας μας στις ευρω-ατλαντικές δομές. Το γεγονός αυτό να διαδοθεί στον
κόσμο, γιατί η μνήμη είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουμε αυτό που επιθυμούμε, αν δεν θέλουμε να χάσουμε το όνομά μας, την ταυτότητά μας και τη συλλογική κληρονομιά πολλών γενεών», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Ο εκπρόσωπος από το κόμμα των Σλάβων στην Ελλάδα, το «Βίνοζίτο»- [Ουράνιο Τόξο], δήλωσε ότι δεν συμφωνεί στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος  των Σκοπίων «Μακεδονία» και ο πρόεδρος των Σλάβων απογόνων προσφύγων από την Ελλάδα, ζήτησε δημοψήφισμα για την ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος, στο οποίο να έχουν δυνατότητα ψήφου από τη Διασπορά.
Οι εκπρόσωποι των σλαβικών μειονοτήτων σε Αλβανία και Βουλγαρία δήλωσαν ότι πρέπει να διατηρηθεί το όνομα της χώρας ως «Μακεδονία».
Επίσης ο Κύριλλος Ιλιέφσκι από τη σλαβική οργάνωση του Μπλαγκόεβγκραντ «OMO Ilinden Pirin» τόνισε το συνεχή αγώνα του συλλόγου για την αναγνώριση του κόμματος της σλαβικής μειονότητας στη Βουλγαρία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του βουλγαρικού Φόκους επικαλούμενο δημοσίευμα της "Nova Makedonija". (echedoros)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου