Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Να προσέλθει ο κατηγορούμενος Γ. Παπανδρέου


stikaki_Kolash Εφτασε η ώρα της κρίσης για τον Γιώργο Παπανδρέου, η κατάθεση του οποίου στην Προκαταρκτική της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» είναι θέμα ημερών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, «κρύος ιδρώτας» έχει αρχίσει να λούζει τον πρώην πρωθυπουργό εν όψει της κλήτευσής του. Ο κ. Παπανδρέου θεωρούσε ότι μετά την «απαλλακτική» απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τις παραπομπές θα έμενε στο απυρόβλητο.

Ομως τα δεδομένα άλλαξαν και τώρα, μολονότι καλείται τυπικά ως μάρτυρας, κατ’ ουσίαν θα βρεθεί στη θέση του «κατηγορουμένου», καθώς μέχρι σήμερα αρνείτο κάθε εμπλοκή του στον χειρισμό της λίστας.

Ανάλογα δε και με την εξέλιξη της υπόθεσης -την οποία ουδείς μπορεί να προδικάσει, καθώς έρχονται διαρκώς νέα στοιχεία στο φως-, δεν αποκλείεται να βρεθεί στο τέλος και αυτός (όπως ο έμπιστός του Γ. Παπακωνσταντίνου) αντιμέτωπος με την προοπτική του Ειδικού Δικαστηρίου. Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός διερευνά όλες τις νομικές δυνατότητες που έχει προκειμένου να μην παραστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της επιτροπής, στέλνοντας -ως πρώην πρωθυπουργός- ένα γραπτό υπόμνημα.

Ο κίνδυνος της «βίαιης προσαγωγής», ωστόσο, τον κάνει να τρομάζει ακόμη περισσότερο, καθώς τυχόν άρνησή του να προσέλθει θα προκαλέσει -έστω κι αν βρει νομικά ερείσματα- μεγαλύτερο πλήγμα στο προφίλ του.

papandreou765 Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να τρέμει στη σκέψη ότι θα υποχρεωθεί να απαντά επί ώρες στα βασανιστικά ερωτήματα των μελών της Προανακριτικής, που είναι πολύ πιθανόν να μην περιοριστούν στο τυπικό πλαίσιο της υπόθεσης, αλλά να λάβουν κι ένα ευρύτερο περιεχόμενο, καθώς η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2009-2011 κατηγορείται ότι έκρυβε τη «λίστα Λαγκάρντ» την ώρα που «τσάκιζε» με φοροεπιδρομές και μέτρα την ελληνική κοινωνία.
Ηδη η εικόνα ενός πρώην πρωθυπουργού ενώπιον μιας τέτοιας επιτροπής (που έχει αυξημένες δικαστικές αρμοδιότητες) προοιωνίζεται ένα ισχυρό «τσαλάκωμα» για τον ίδιο και μάλιστα σε μια φάση κατά την οποία επιχειρεί να ξεχαστούν οι ευθύνες του και να προετοιμάσει το έδαφος για την «επιστροφή» του.
Επειδή, πάντως, πέραν αυτών, ο κ. Παπανδρέου ανησυχεί μήπως υποπέσει σε σοβαρά -όχι μόνο λεκτικά ή φραστικά- λάθη κατά τη διάρκεια της πολύωρης ανάκρισής του, αρχίζει -όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας»- εντατικά «φροντιστήρια», προκειμένου να μπορέσει να απαντήσει με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια και νοηματική πληρότητα σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου