Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ένας ...οδηγός λεωφορείου που έγινε Πρόεδρος

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Νίκολας Μαντούρο αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, με 50,76% των ψήφων, γεγονός που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες, που πέθανε στις 5 Μαρτίου από καρκίνο.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα και νεότερος αντίπαλος του Μαντούρο, ο Ενρίκε Καπρίλες έλαβε ποσοστό 49.07% στις εκλογές.

«Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη», είπε ο Μαντούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.



http://enimerwsi.gr 
 
 
 
Γεννημένος στο Καράκας το 1962, ο Νικολάς Μαδούρο, ενεπλάκη στην πολιτική από τα νεανικά του χρόνια.
 
Εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείου στο Καράκας και έγινε πρόεδρος του συνδικάτου ...(και σήμερα πρόεδρος της Βενεζουέλας!) τη δεκαετία του ’90. Γνωρίστηκε με τον Τσάβες το 1992, όταν εκείνος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημά του φυλακίστηκε....

Η σύντροφος και μετέπειτα σύζυγός του Μαδούρο ήταν δικηγόρος του Τσάβες.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας και εκ των συντακτών του νέου συντάγματος.

Τον Αύγουστο του 2006 ο Τσάβες του ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς υπήρξε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Έτσι, ο πρώην συνδικαλιστής γίνεται το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη διεθνή προβολή του κινήματος του Τσάβες, ενώ γίνεται και ο κυριότερος εκπρόσωπός του.

Βρέθηκε σε ηγετική θέση στον οικονομικό και πολιτικό συνασπισμό των σοσιαλιστικών χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, ALBA. 


http://taxalia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου