Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Τι μπορούν να περισώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών στις αυξήσεις κεφαλαίου

Το όριο του 6% και οι προσφυγές στα δικαστήρια
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν μετοχές των τραπεζών για να περισώσουν ότι μπορούν από την επένδυσή τους. Πρέπει να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και τι θα κερδίσουν εάν το κάνουν; Έχουν δικαίωμα δικαστικής προσφυγής οι μέτοχοι της Eurobank που ήδη αντάλλαξαν τις μετοχές με εκείνες της Εθνικής; Τι θα γίνει εάν "πετύχει" η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αλλά όχι εκείνη της Εθνικής;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στο νέο σκηνικό.
Το «κλειδί» για τους μικρούς μετόχους είναι η συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου (ΑΜΚ) των τραπεζών.
Οι τράπεζες θα λάβουν νέα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από
την τρόικα δηλαδή.

Η "επιτυχής" αύξηση

Εάν μια τράπεζα καλύψει τουλάχιστον το 10% των νέων κεφαλαίων από ιδιώτες, τότε η αύξηση κρίνεται επιτυχής. Στην περίπτωση αυτή όσοι συμμετάσχουν στην αύξηση θα αποκτήσουν νέες μετοχές αλλά και  δικαιώματα (warrants) για να αγοράσουν φθηνές μετοχές στο μέλλον, ενώ η διοίκηση της τράπεζας παραμένει ιδιωτική.
Σε διαφορετική περίπτωση, η τράπεζα θα περάσει εξολοκλήρου στο ΤΧΣ (το οποίο θα αναλάβει και τη διοίκηση) και οι μέτοχοι θα διατηρήσουν απλώς τις υφιστάμενες μετοχές τους.
Επομένως, εάν οι μέτοχοι συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, θα έχουν μια πιθανότητα να «ρεφάρουν» στο μέλλον, όταν η τράπεζα θα έχει εξυγιανθεί και θα ξαναπουληθεί σε ιδιώτες εφόσον η αύξηση κεφαλαίου είναι επιτυχημένη.
Εάν δεν συμμετάσχουν, το χαρτοφυλάκιό τους θα υποστεί σημαντική απώλεια, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν η τράπεζα περάσει στον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ.

Το όριο του 6% και τι σημαίνει

Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί το 10%, η τράπεζα περνάει στον έλεγχο του ΤΧΣ.
Εάν, όμως, καλυφθεί το 6% από ιδιώτες, τότε η τράπεζα περνάει μεν στο ΤΧΣ, αλλά όσοι μέτοχοι συμμετάσχουν στην αύξηση έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν θα κρατήσουν τις νέες μετοχές  ή εάν θα ζητήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέθεσαν για τη συμμετοχή.
Εαν δεν καλυφθεί το 6% τα χρήματα επιστρέφονται και οι μέτοχοι απλώς κρατούν τις μετοχές που ενδεχομένως είχαν ήδη πριν, οι οποίες όμως θα υποστούν μεγάλη μείωση της αξίας τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με ιδιώτες μετόχους που θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ, οι οποίες καλύπτουν το 10%.
Η Εθνική και η Eurobank είχαν δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν το 10% και έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια.

Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα

Δείτε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους μετόχους των τραπεζών.

1. Αν δεν μπω στην αύξηση;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα συμβεί αν δεν μπω στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία (καλύψει δηλαδή το 10%), θα συνεχίσω να έχω τις  μετοχές μου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν η αύξηση είναι επιτυχής, θα συνεχίσετε να έχετε μετοχές, όμως το ποσοστό σας στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα συρρικνωθεί δραματικά.

2. Αν δεν είναι επιτυχής η αύξηση;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν μπω στη αύξηση  και δεν είναι επιτυχής, χάνω τα χρήματα μου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα καταθέσετε τα χρήματα ή εγγυητική επιστολή. Αν το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής δεν φτάσει  το 6%, τότε σας επιστρέφονται τα χρήματα σας.  Δεν μπαίνετε στην αύξηση. Αν το ποσοστό υπερβεί το 6%, μπορείτε να αποφασίσετε εάν θα ζητήσετε πίσω τα χρημάτά σας ή θα κρατήσετε τις νέες μετοχές. Ορισμένοι τραπεζικοί παράγοντες, ωστόσο θεωρούν "μάταιο" κάτι τέτοιο.

3. Τι είναι τα warrants και πώς θα τα πάρω;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μαζί με τις νέες μετοχές θα λάβω και τα  warrants;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ναι θα λάβετε δικαιώματα προτίμησης  (9 warrant ανά μετοχή), τα οποία θα πρέπει να τα ασκείται ανά εξάμηνο επί 4,5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάζετε χρήματα κάθε 6 μήνες. Πιο απλά η άσκηση των  warrants είναι κάτι σαν εσωτερική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε η τράπεζα να απεμπλακεί από τον έλεγχο του κράτους. Να επιστρέψει δηλαδή πίσω το ποσό που αντιστοιχεί στο 90% της συμμετοχής του ΤΧΣ και να αποκτήσει την «κυριότητα» του πιστωτικού ιδρύματος.

4. Αν έχω ανταλλάξει Eurobank με Εθνική;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανταποκρίθηκα στην δημόσια πρόταση της ΕΤΕ και αντάλλαξα τις μετοχές Eurobank που κατείχα (58 μετοχές της νέας Εθνικής με 100 μετοχές Eurobank). Όμως η συγχώνευση ματαιώθηκε. Μπορώ να προσφύγω στα δικαστήρια κατά της απόφασης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η απόφαση είναι δική σας. Ωστόσο γίνεται λόγος για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Διότι  πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε -και που μέχρι στιγμής δείχνει ότι το deal έσπασε-   τους εγκλωβίζει σε μία νέα κατάσταση για την οποία δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως. Ενώ όπως υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση.
Αρκετοί σχολιάζουν, ότι ακριβώς για αυτό το λόγο –για να αποφευχθούν δηλαδή μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια κατά της απόφασης αναστολής της συγχώνευσης-, τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχώς υπογραμμίζουν ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης το ΤΧΣ θα αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει ή όχι η συγχώνευση των δύο τραπεζών.

5. Εάν "πετύχει" η Eurobank αλλά όχι η Εθνική;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν «πετύχει» η αύξηση του 10% της Eurobank και αποτύχει της Εθνικής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τότε οι μαζικές προσφυγές θεωρούνται παραπάνω από βέβαιες, διότι οι μέτοχοι της Eurobank που αντάλλαξαν τις μετοχές θα έχουν πέσει σε παγίδα άνευ προηγουμένου.
Σημειώνουμε ότι τα νομικά προβλήματα που θα  προκληθούν από αυτή την εξέλιξη, είχαν επισημανθεί με ιδιαίτερη έμφαση στην τρόικα. Μάλιστα νομικοί εξειδικευμένοι στο χρηματοοικονομικό δίκαιο είχαν ενημερώσει (πριν από το ναυάγιο) τους δανειστές μας. Λέγεται,  πως οι τροϊκανοί απέπεμψαν τους διακεκριμένους νομικούς, χωρίς να λάβουν σοβαρά τα όσα με νομικά επιχειρήματα τους παρουσίασαν. Ότι δηλαδή οι μέτοχοι, μπορούν να κινηθούν νομικά κατά της απόφασης.
 money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου