Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Υπουργοί στην πρίζα!!!


Στενό μαρκάρισμα στους υπουργούς θα επιβάλλει το Γραφείο του Πρωθυπουργού προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και να εφαρμοστούν οι νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί. Η έλευση της τρόικα έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαπιστώσει ότι πολλοί υπουργοί εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων και δεν ακολουθούν το ρυθμό του ίδιου.
Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, η εντολή είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί στα υπουργεία και να προχωρήσουν ενέργειες που ήδη έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού.
Ο Πρωθυπουργός έχει θέσει τις μηχανές να δουλεύουν στο φουλ καθώς έρχεται η τρόικα στην Αθήνα και όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες θα βρίσκονται κάτω από το διεθνές μικροσκόπιο.
Από την αξιολόγηση της τρόικας θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης και παρ΄ ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν να εμφανίζονται αισιόδοξοι υπάρχει μεγάλη αγωνία για τον έλεγχο αυτό, ενώ
εκτός από το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, υπάρχει και η επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της νέας πραγματικότητας και της αγωνίας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι σε συνεχείς συσκέψεις. Κυριολεκτικά γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να είναι όλα έτοιμα.
«Κίτρινες κάρτες»
Οι υπουργοί που μένουν πίσω στα χρονοδιαγράμματα ιδίως σε ότι αφορά την πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές, θα επιπλήττονται με κίτρινη κάρτα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αντ. Σαμαράς ήδη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για παρενέργειες στην ελληνική οικονομία από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και μάλιστα στην ώρα τους.
Τα μηνύματα που έλαβε η κυβέρνηση από το εξωτερικό είναι όλα ταυτόσημα: Η Ελλάδα θα έχει στήριξη μόνο αν πετύχει τους στόχους της.
Σε αυτή την κρίσιμη ώρα οι καθυστερήσεις δεν είναι ανεκτές, διαμηνύει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Μάλιστα το κλίμα αυτό έχει διαχυθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Το άγχος των υπουργών
Πολλοί υπουργοί όμως εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεσμένοι, αφού διαπιστώνουν ότι κινούνται υπό τη δαμόκλειο σπάθη, πιθανών νέων μέτρων.
Στις συσκέψεις που γίνονται δεν υπάρχει ίχνος αισιοδοξίας, αλλά αντιθέτως το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Το σύνολο των δεσμεύσεων για το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης.
Ενδεχομένως, οι δεσμεύσεις αυτές να αποτελούν το διαβατήριο για να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω διευκολύνσεις για τη διαχείριση του χρέους της.
Στα περισσότερα υπουργικά γραφεία επικρατεί κατήφεια και απογοήτευση. Αιτία δεν είναι μόνον η κακή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και η αυξανόμενη δυσφορία για τον υπουργό Οικονομικών.
Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει και είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους πολιτικής διαχείρισης του προγράμματος που ήδη προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία, ενώ κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γιάννης Μιχελάκης διαμηνύουν ότι νέα μέτρα δεν μπορεί να ψηφιστούν.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου