Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εξετάσεις μαθητών για τα Πειραματικά ακόμη και με ΜΑΤ

Κάποιοι γονείς μαθητών έχουν πρόθεση να κάνουν κατάληψη των σχολείων τους, ώστε να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου. Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΔΕΠΠΣ φέρεται αποφασισμένη να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.
Με τα...ΜΑΤ θα γίνουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε ορισμένα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια; Κάποιοι γονείς μαθητών έχουν πρόθεση να κάνουν κατάληψη των σχολείων τους, ώστε να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου. Από την πλευρά της, η ηγεσία της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) φέρεται αποφασισμένη να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Ισχυρό επιχείρημά της κατά όσων αρνούνται τις εξετάσεις αποδεικνύεται η ζήτηση για μια θέση στα Π-Π σχολεία της επόμενης σχολικής χρονιάς, η οποία ήταν τεράστια. Με βάση τα τελικά στοιχεία της ΔΕΠΠΣ, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ»,
υπεβλήθησαν 8.058 αιτήσεις για 2.699 θέσεις στην Α΄ τάξη των συνολικά 34 Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2014.
Ειδικότερα, σημαντική μερίδα γονέων, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σήμερα στην τελευταία τάξη πειραματικών δημοτικών και γυμνασίων, αντιδρά στην απόφαση τα παιδιά τους να δώσουν εξετάσεις για να περάσουν στα Πειραματικά Πρότυπα Σχολεία, όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας με βάση τον νόμο 3966 του 2011 που θεσμοθέτησε τα ΠΠΣ. Ηδη, οι γονείς έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι γονείς σκέφτονται να φθάσουν έως και στην κατάληψη του σχολείου των παιδιών τους, ώστε να αποτρέψουν τις εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου (το τριήμερο 24 - 26 Ιουνίου είναι οι πιο πιθανές ημερομηνίες). Αλλωστε, και μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά σε κάποια από τα πειραματικά σχολεία έχουν γίνει καταλήψεις από μαθητές κατά του νέου συστήματος μετάβασης προς το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Βέβαια, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ, Γιάννης Αντωνίου, ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων -από μαθητές που δεν φοιτούν σήμερα σε πειραματικά σχολεία- για συμμετοχή στις εξετάσεις καταδεικνύει την αποδοχή των εξετάσεων ως τον μόνο τρόπο για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των μαθητών για πρόσβαση στα νέα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Πόσω μάλλον που το υπουργείο επιδιώκει για τα νέα ΠΠΣ να είναι σχολεία αριστείας. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο αυτό έγινε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τα ΠΠΣ, σχεδόν το 50% του εκπαιδευτικού προσωπικού θα ανανεωθεί και όλοι θα διαθέτουν μεταπτυχιακά, δημοσιεύσεις, αποδεδειγμένο έργο σε καινοτόμους εκπαιδευτικές μεθόδους.
Υψηλή ζήτηση
Συγκεκριμένα, για τις συνολικά 1.260 θέσεις στην Α΄ τάξη των 17 Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων, κατετέθησαν 5.500 αιτήσεις τελειοφοίτων Δημοτικού. Ετσι, ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός καθώς ο ένας στους τέσσερις υποψηφίους θα εισαχθεί (ακριβές ποσοστό 23%). Οι περισσότερες αιτήσεις υπεβλήθησαν στο Π-Π Γυμνάσιο Αναβρύτων -673 για 81 θέσεις- με το ποσοστό επιτυχίας στο 12%. Για τις 1.439 θέσεις των 17 Πρότυπων Πειραματικών Λυκείων κατετέθησαν 2.558 αιτήσεις τελειοφοίτων Γυμνασίου, και άρα θα εισαχθεί ο ένας στους δύο (ακριβές ποσοστό 56,25%). Οι περισσότερες αιτήσεις κατετέθησαν στο Γενικό Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής -260 για 108 θέσεις- με το ποσοστό επιτυχίας στο 41,5%.
Για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια οι εξετάσεις θα είναι ενδοσχολικές, με θέματα της σχολικής ύλης που θα επιλέξει το επιστημονικό συμβούλιο κάθε σχολείου ή η ΔΕΠΠΣ. Για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη των Πρότυπων Πειραματικών Λυκείων οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη Γλώσσα-Κατανόηση Κειμένου και τα Μαθηματικά, και η εξέταση θα έχει στόχο να κρίνει τις δεξιότητες των μαθητών.
Τα θέματα θα επιλεγούν από επιτροπή κεντρικά, για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εξέτασης, και θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία με εκείνη των πανελλαδικών εξετάσεων (αποστολή θεμάτων λίγη ώρα πριν από την έναρξη της εξέτασης, καλυμμένα τετράδια υποψηφίων κ.λπ.).
Του Αποστολου Λακασα
καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου